Pravilna prehrana podrazumijeva ukusne i hranjive obroke koji se konzumiraju 3 do 5 puta dnevno. Pravilna prehrana nije sinonim za odricanje – niti od okusa niti od omiljene hrane i nipošto ne smijemo hranu dijeliti na dobru i lošu.
Bît je u umjerenosti i raznolikosti
Svaka krajnost prijetnja je uspjehu. Periodi izgladnjivanja i prejedanja trebali bi postati prošlost za sve koji žele postići i održati svoju idealnu tjelesnu masu. Pri planiranju prehrane hranu najčešće dijelimo u šest skupina, ovisno o dnevnim energetskim potrebama. Za svaku skupinu namirnica preporučuje se i određeni broj serviranja koji bi trebalo unijeti tijekom dana. Skupine namirnica i broj preporučenih serviranja prikazani su u tablici.
Kategorija hrane |
Broj serviranja |
---|---|
Žitarice i proizvodi od žitarica | 6 - 11 |
Voće | 2 - 3 |
Povrće | 2 - 3 |
Mliječni proizvodi | 2 - 3 |
Meso, perad, riba, jaja | 2 |
Masnoće | 2 - 3 |
Na prvi pogled čini se nevjerojatnim pojesti ovolike količine hrane u jednom danu. Primjerice, tko jede tolike količine kruha u jednom danu?
Sve je u veličini jedinice serviranja
Kada se pri planiranju jelovnika spominje riječ serviranje, ona ima sasvim drugo značenje od riječi serviranje koja je u svakodnevnoj uporabi. Primjerice, uobičajeni obrok špageta koji se dobije u restoranu sadrži 2 – 3 serviranja ako se računa po piramidi pravilne prehrane.
Jedna jedinica serviranja prema USDA Department of Health and Human Services za različite kategorije hrane iznosi:
Meso, perad, riba, grah, jaja, orasi
• 60 – 85 g kuhanog nemasnog mesa, peradi ili ribe
• 1 jaje
• 1/2 šalice kuhanog graha
• 1/3 žlice oraha
Mlijeko, jogurt, sir
• 1 šalica mlijeka ili jogurta
• 30 – 60 g sira
Kruh, riža, tjestenina, pahuljice
• 1 kriška kruha
• 1/2 šalice kuhane riže ili tjestenine
• 1/2 šalice kuhanih žitarica
• oko 30 g pahuljica
Povrće
• 1/2 šalice sjeckanog svježeg ili kuhanog povrća
• 1 šalica svježeg lisnatog povrća
Voće
• 1 komad voća
• 3/4 šalice voćnog soka
• 1/2 šalice konzerviranog voća
• 1/4 šalice sušenog voća