Kivi izvorno potječe s Novog Zelanda, a dobio je ime po ptici koja živi u tim krajevima. Danas se kivi uzgaja na Mediteranu, te u Južnoj Africi, Americi i Rusiji.
Kivi je zaista prava riznica vitamina C, a samo jedan plod sadrži 120 % preporučene dnevne količine tog važnog vitamina.
Energetska vrijednost kivija je niska, te se smatra idealnom dijetnom namirnicom. Istodobno sadrži visoki udio prehrambenih vlakana i važnog elektrolita kalija.
Kivi se preporučuje svima, a posebice osobama s oslabljenim imunosnim sustavom, te povišenim krvnim tlakom.
Nutritivna vrijednost
Jedan kivi srednje veličine (76g) sadrži:
Energetska vrijednost: 46 kcal
Proteini: 0,75 g
Ugljikohidrati: 11,3 g
Ukupne masti: 0,33 g
Vlakna: 2,6 g
*Odličan izvor vitamina C (74.5 mg)
* Hrana koja je "odličan izvor" pojedinog nutrijenta osigurava 20 % ili više preporučene dnevne vrijednosti.