Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kivi izvorno potječe s Novog Zelanda, a dobio je ime po ptici koja živi u tim krajevima. Danas se kivi uzgaja na Mediteranu, te u Južnoj Africi, Americi i Rusiji.

Kivi je zaista prava riznica vitamina C, a samo jedan plod sadrži 120 % preporučene dnevne količine tog važnog vitamina.

Energetska vrijednost kivija je niska, te se smatra idealnom dijetnom namirnicom. Istodobno sadrži visoki udio prehrambenih vlakana i važnog elektrolita kalija.

Kivi se preporučuje svima, a posebice osobama s oslabljenim imunosnim sustavom, te povišenim krvnim tlakom.

Nutritivna vrijednost

Jedan kivi srednje veličine (76g) sadrži:

Energetska vrijednost: 46 kcal
Proteini: 0,75 g
Ugljikohidrati: 11,3 g
Ukupne masti: 0,33 g
Vlakna: 2,6 g

*Odličan izvor vitamina C (74.5 mg)

* Hrana koja je "odličan izvor" pojedinog nutrijenta osigurava 20 % ili više preporučene dnevne vrijednosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari