Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kesteni se pojavljuju i konzumiraju još u prethistoriji na prostorima Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini, Japanu, Italiji i Španjolskoj.

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Razlikuju se od ostalih orašastih plodova zbog nižeg udjela masti i visokog udjela škroba. Imaju posebnu teksturu i sladak, blag okus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Proteini im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom, te je moguće napraviti i brašno od kestena.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C.

Nutritivna vrijednost

Kesten (pečeni), 10 plodova srednje veličine ili 84 g sadrži:

Energetska vrijednost: 206 kcal
Proteini: 2,67 g
Ugljikohidrati: 44,5 g
Ukupna mast: 1,8 g
Prehrambena vlakna: 4,3 g


*Izvrstan izvor: vitamina B6 (0,41 mg) i vitamina C (21,8 mg)
*Dobar izvor: kalija (497 mg) i folata (58,8 µg)

* Hrana koja je "izvrstan izvor" pojedinog nutrijenta osigurava 20 % ili više preporučene dnevne vrijednosti. Hrana koja je "dobar izvor" pojedinog nutrijenta osigurava između 10 i 20 % preporučene dnevne vrijednosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari