Datum objave: 13. 06. 2019.

Riblje konzerve nose sa sobom stoljetnu tradiciju.

Svakog dana postajemo svjesniji utjecaja prehrane na naše zdravlje, a time i na kvalitetu našeg života. Ljude više ne zadovoljavaju prazne kalorije, već ulažu u namirnice koje nas hrane, izgrađuju i poboljšavaju kvalitetu našeg života. Hrana je lijek, zar ne? Značaj ribe u prehrani ljudi te činjenice kako je mala plava riba bogata visoko vrijednim nutrijentima koji imaju dobrobit za ljudsko zdravlje ste sigurno već čuli. 

Po iznimnoj prehrambenoj kakvoći ističe se kraljica našeg mora, srdela, koja je u prehrani vrlo je često zanemarena. Srdela je ujedno i naša najvažnija gospodarska vrsta ribe pa s razlogom nosi ime hraniteljice Dalmacije i otoka. Na tržištu je prisutna u različitim oblicima, svježa, smrznuta, soljena, marinirana i u obliku sardine, riblje konzerve. Srdelu volimo jer obiluje visokovrijednim bjelančevina daruje i nezasićenim masnim kiselinama koje pozitivno djeluju na naš krvožilni sustav i još puno toga. 

Svježa srdela nam nije uvijek dostupna i ne lovi se za punog mjeseca, kad su loša vremena ili lovostaji. Međutim, tada nam je dostupna sardina, srdela u limenci. Riblje konzerve nose sa sobom stoljetnu tradiciju, ali u posljednje vrijeme njihova popularnost opada. Sam naziv konzervirana riba daje pogrešnu sliku o tom proizvodu. Jednom sam čula dvije gospođe kako komentiraju da su riblje konzerve pune konzervansa i da nisu zdrave. Jeste li se vi ikad zapitali jesu li riblje konzerve zdrave? 

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: konzervirana hrana, Riba Hrvatske, srdela,

Komentari