Datum objave: 29. 04. 2021.

Jest da je bijela riba uvijek bila na cijeni i da se o njoj uvijek govori s poštovanjem i divljenjem kao da je riječ o nekim rijetkim primjercima rezerviranim samo za bogatije stolove. Jednim dijelom takav odnos prema bijeloj ribi je i opravdan jer je ona mnogima nedostižna, ne samo u restoranima već i u ribarnicama.

Ipak jedna vrsta bijele ribe može se često naći na našim tanjurima bez stezanja remena. Riječ je o osliću iliti molu, magarčiću, tovaru, ugoti kako ga sve nazivaju i on se zasigurno najviše udomaćio u našim kuhinjama.

U ribarnicama se mogu naći i manji, ali i pozamašni primjerci kojima cijena ovisi upravo o njihovoj veličini. Dakle, manji molići po 30 kuna, a oni veći i po 60 kuna po kilogramu.

U svakom slučaju, jeftinija je od bilo koje druge bijele ribe, pogotovo divlje orade ili brancina koji se uz osliće najčešće i u najvećem broju nalaze u ribarskim kašetama.

Oslić je riba koju većina djece dobije za svoj prvi riblji obrok upravo zbog njegovog mekog, nježnog i okusom nenapadnog mesa. Većina mama bira ga zbog toga, ali i zbog brze pripreme i jednostavnog čišćenja. Zbog svega toga ovo je idealna riba za cijelu obitelj. Na ribarnicama ga ima gotovo uvijek, pa je tako svjež i povoljan izvrsna opcija. Uz to je bolji i od bilo kojeg komada mesa jer od njega sadrži lakše probavljive i bolje iskoristive bjelančevine.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Riba Hrvatske, oslić, riba,

Komentari