Vitaminoteka

Datum objave: 13. 06. 2017.

Dugoročno opažajno istraživanje konzumacije mliječnih proizvoda u starijih osoba pokazalo je da jogurt povoljno utječe na gustoću kosti kuka te tako smanjuje i rizik od osteoporoze.

Istraživanje utjecaja mliječnih proizvoda na jačanje kostiju provedeno je na 5734 osobe starije dobi, a znanstvenici su sudionicima prethodno odredili i čimbenik rizika za nastanak osteoporoze. Kako bi odredili rizik, u analizu su uključili indeks tjelesne mase (BMI), rad bubrega, tjelesnu aktivnost, učestalost konzumacije mlijeka ili sira, unos vitamina D i kalcija u obliku dodatka prehrani te pušenje, konzumaciju alkohola i sjedilački način života. Sudionici su jogurt konzumirali jednom dnevnom, dva do tri puta tjedno ili ga nisu konzumirali.

U svom su istraživanju znanstvenici ustanovili da se s povećanjem konzumacije jogurta u žena rizik od razvoja osteopenije smanjio za 31%, a rizik od razvoja osteoporoze za 39%. Kod muškaraca se rizik od razvoja osteoporoze u tom slučaju smanjio za čak 52%. Veliku ulogu u smanjenju rizika kod oba spola igrao je i vitamin D u obliku dodatka prehrani.

Znanstvenici tvrde da se ovom jednostavnom i jeftinom namirnicom može znatno utjecati na zdravlje i čvrstoću kostiju, iako ne shvaćaju u potpunosti mehanizme kojima jogurt djeluje na njih. Nadaju da će budućim randomiziranim kontroliranim studijama moći utvrditi još jednu od mnogih prednosti mikrobiote i hranjivih tvari iz jogurta.

Izvor: Springer Link

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jogurt, Kosti i zglobovi, osteoporoza,

Komentari