Darija Vranešić Bender

Datum objave: 01. 01. 2005.

Jogurt je mliječni proizvod koji se počeo proizvoditi prije više tisuća godina u srednjeistočnim i istočnim europskim zemljama, poput Bugarske.

Želimo li od mlijeka dobiti jogurt, trebaju nam bakterije, i to one dobre! U proizvodnji jogurta najčešće se koriste bakterije iz rodova: Lactobacillus i Bifidobacterium. Upravo ove bakterije zaslužne su za brojna pogodna djelovanja, kako na zdravu crijevnu mikrofloru, tako i na cjelokupno zdravlje čovjeka. Dok uživamo u osvježavajućem fermentiranom mliječnom proizvodu s okusom voća ili u starom dobrom običnom jogurtu činimo puno više od pukog punjenja želuca. Konzumiranjem jogurta unosimo bioaktivne tvari, posebice probiotike koje mnogi stručnjaci danas svrstavaju u kategoriju lijeka.

Prijateljske bakterije ili probiotici uneseni u organizam putem jogurta jednim dijelom preživljavaju prolaz kroz gornji dio gastrointestinalnog sustava, te se naseljavaju u debelom crijevu. Debelo crijevo je najgušće naseljeno bakterijama i sadrži nekoliko stotina korisnih i potencijalno štetnih bakterijskih vrsta. Brojne funkcije korisnih bakterija uključuju završnu fazu probave, zaštitu od patogenih organizama, sintezu vitamina B skupine i stimulaciju imuno - odgovora.

Jogurt je izvrstan izvor kalcija, koji je neobično važan za rast, razvoj i održanje kosti u svakoj životnoj dobi, a posebice u djece i adolescenata. Igra važnu ulogu u prevenciji osteoporoze koja pogađa svaku treću ženu i svakog osmog muškarca. Kalcij iz mliječnih proizvoda najlakše se apsorbira zahvaljujući mliječnoj kiselini koja stvara pogodan pH za apsorpciju, a mliječni proizvodi često sadrže i dobar udio vitamina D. Osobe koje ne podnose mlijeko, odnosno ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu, mogu bez poteškoća uživati u jogurtu.

Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakoj razini kao meso, riba i jaja. Pazite li na tjelesnu masu, a veliki ste ljubitelj mliječnih proizvoda trebali bi odabrati niskomasne mliječne proizvode, koji Vas neće nepotrebno opteretiti suvišnim kilokalorijama.

Za jogurt se može reći da je drevna namirnica sa sastojcima 21. stoljeća. Brojne komponente jogurta su znanstveno ispitane tijekom proteklih nekoliko desetljeća, te im je dokazano funkcionalno djelovanje na ljudski organizam. Zbog mnogih pozitivnih djelovanja na zdravlje jogurt se smatra funkcionalnom hranom.

I dok čekate zaključak ovoga članka poručujemo Vam kako Vam neće škoditi da pojedete pokoji jogurt, posebice ako ste na terapiji antibioticima ili su Vam obrambene snage organizma posustale.

Nutritivne vrijednosti

Jedna šalica običnog jogurta (254g) sadrži:

Energetska vrijednost: 155 kcal
Proteini: 13 g
Ugljikohidrati: 17 g
Ukupna mast: 3,8 g
Vlakna: 0,0g

*Odličan izvor: kalcija (447mg)
*Dobar izvor: magnezija (43mg), i kalija (573mg)

*Hrana koja je "odličan izvor" pojedinog nutijenta osigurava 20 % ili više preporučene dnevne vrijednosti. Hrana koja je "dobar izvor" pojedinog nutijenta osigurava između 10 i 20 % ili više preporučene dnevne vrijednosti.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari