Donosimo vam jednostavne savjete kako očistiti i filetirati ribu. Pobijedite strah od čišćenja i filetiranja te u nekoliko koraka savladajte ove kulinarske tehnike kao pravi profesionalac.
Svježina ribe
Prilikom kupnje treba obratiti pažnju na nekoliko znakova svježine ribe. Jedan od njih je bistrina, vlažnost i sjaj očiju te vlažnost i zdrav izgled peraja.
Tijelo ribe na dodir treba biti hladno, vlažno i elastično, odnosno vratiti se u prirodni oblik. Škrge moraju biti svjetlo ružičaste boje, a ljuska sjajna i čvrsta.
Čišćenje ribe
Jednom kada savladate ovu jednostavnu tehniku, sam proces će teći „kao od šale“. Prije svega, važno je napomenuti kako se i morska i slatkovodna riba čisti na isti način.
Za čišćenje i filetiranje bit će vam potreban vrlo oštar nož. Ribu najprije operite ribu pod mlazom vode, a zatim odstranite ljuske. Neke ribe po tijelu imaju ljuske koje se lakše ili teže odstranjuju, a neke samo sluz po koži. Tupim dijelom noža i kratkim potezima od repa prema glavi odstranite ljuske. Ovaj korak možete preskočiti ako ste ribu naumili pripremati u soli.
Ribu zatim rasporite po duljini, počevši od škrga prema repu pa izvadite utrobu. Provjerite jeste li uklonili sve dijelove iz šupljine, a zatim ribu dobro isperite pod mlazom vode. Škrge možete ukloniti podizanjem škržnih poklopaca, prerezivanjem i otkidanjem.
Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.