Tena Škunca

Datum objave: 28. 09. 2023.

Stara izreka “Jedna jabuka dnevno drži nas podalje od liječnika” nije tek dio folklora.

Jabuka (Malus domestica) potječe iz istočne Europe i jugozapadne Azije, odakle se proširila po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno oko 10 000 vrsta. Ovo listopadno stablo iz obitelji Rosaceae od srpnja do listopada uveseljava nas svojim mirisnim plodovima koji dolaze u svim nijansama žute, crvene i zelene boje.

Nutritivna vrijednost

Jedna jabuka srednje veličine ima oko 95 kilokalorija, a osigurava otprilike 4 grama vlakana, što je više od 10% preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. 

Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, u posebnom su interesu znanstvenika. Ovim molekulama pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca.

Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebice u kombinaciji s vitaminom C kojeg također nalazimo u jabukama.

Utjecaj na zdravlje

Mršavljenje

Zbog visokog sadržaja vode i prehrambenih vlakana koja smanjuju osjećaj gladi, jabuke su poželjna namirnica na jelovniku svake osobe koje želi skinuti višak kilograma.

Tako su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Appetite pokazali da oni ispitanici koji su prije obroka pojeli jabuku imali veći osjećaj sitosti, u odnosu na one ispitanike koju su pojeli pire od jabuke, sok od jabuke, odnosno koji nisu konzumirali proizvode od jabuke prije jela. Isto istraživanje utvrdilo je da su oni ispitanici koji su obrok započeli s nekoliko krišaka jabuke u prosjeku unijeli 200 kcal manje u odnosu na druge ispitanike.

Bolesti srca

Konzumacija jabuka povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca. Znanstvenici ovo blagotvorno djelovanje objašnjavaju sadržajem topljivih vlakana u jabuci koja mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, ali i visokim udjelom polifenola, antioksidanasa koji su većinom koncentrirani u kori ove voćke. Jedan od najznačajnijih spojeva iz skupine polifenola, svakako je flavonoid epikatehin koji ima utjecaj na smanjenje razine krvnog tlaka

Dijabetes tip 2

Brojna istraživanja potvrdila su pozitivni utjecaj konzumacije jabuka na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Tako su rezultati jedne velike studije objavljene u časopisu Advances in Nutrition pokazali da osobe koje svaki dan pojedu jednu jabuku imaju 28% manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, u odnosu na osobe koje jabuke ne konzumiraju. Zanimljivo je kako je isto istraživanje pokazalo protektivni učinak konzumacije čak i samo nekoliko jabuka tjedno.

Zdravlje zubi

Stomatolozi naglašavaju kako je nakon postupka izbjeljivanja zubi važno paziti što se jede, jer određene namirnice pomažu održati bjelinu, dok s druge strane postoji hrana koja lako ostavlja tamne mrlje na zubima.

Tvrdo voće, uključujući jabuke, te povrće djeluje povoljno jer njihovim žvakanjem dolazi do "ribanja" zubi. Osim toga, ove namirnice potiču lučenje sline koja neutralizira kiselinu i štiti zube.

Prebiotički učinak

Jabuke sadrže pektin, vrstu prehrambenog vlakna koja pokazuje prebiotičko djelovanje, odnosno služi kao hrana dobrim bakterijama u probavnom sustavu.

Studije novijeg datuma ukazuju kako je upravo prebiotički učinak jedan od objašnjenja pozitivnog djelovanja jabuka kod pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Jabuke u kuhinji

Uistinu ne postoji svestranija namirnica u kuhinji od mirisnih jabuka.  

Osim u najjednostavnijem, svježem obliku, najčešće ih koristimo za pripremu ukusnih slastica poput savijača, pita, biskvitnih kolača, dodajemo ih u tijesto za fritule, ili, u obliku marmelade, umatamo u palačinke.

Svježe cijeđeni sok jabuke obožavano je piće svih generacija, a teglice kompota od jabuka obavezni su stanovnici svake smočnice.

Narežemo li ih na tanke ploškice i osušimo na zraku ili u pećnici, jabuke postaju neodoljiva, ali i zdrava grickalica. Pečene jabuke punjene orašastim plodovima uz dodatak prstohvata cimeta omiljeni su desert za hladnih zimskih dana.

No, osim sa slatkim varijantama, jabuke  se odlično slažu i sa slanim jelima. Česti su sastojak osvježavajućih hrskavih salata koje uključuju obilje povrća, a kuhane i pretvorene u pire izvrsno pristaju povrtnim prilozima uz razna pečenja, ali i kremastim juhama

Literatura:

  • Flood-Obbagy JE, Rolls BJ. The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. 2009; 52(2): 416–422.
  • Hyson DA. A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Adv Nutr. 2011; 2(5): 408–420.
  • Koutsos A, Tuohy KM, Lovegrove JA. Apples and cardiovascular health--is the gut microbiota a core consideration? Nutrients. 2015 26;7(6):3959-98.
  • Muraki I, Imamura F, Manson JE, Hu FB, Willett WC, van Dam RM, Sun Q. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013 28;347:f5001.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, jabuka, voće,

Komentari