Vitaminoteka

Datum objave: 20. 05. 2021.

Vrijednost ananasa shvatili su još domoroci Sjeverne Amerike koji su ga prvi i počeli uzgajati.

Ananas je jedna od namirnica koja je najmanje onečišćena pesticidima jer sadrži debelu koru te je relativno otporna biljka, a u njenom uzgoju ne trebaju se često koristiti pesticidi i druga zaštitna sredstva.

Nutritivna vrijednost namirnice

Ananas ima nisku kalorijsku vrijednost - slično kao i jabuka, 100 g ananasa osigurava tek 50 kalorija. No, s druge strane, ananas obiluje vitaminima i mineralima.

Svježi ananas izvrstan je izvor vitamina C jer se u 100 g ananasa nalazi gotovo 50 mg vitamina C, a svakodnevno nam je potrebno 80 mg.

Vitamin C je nužan za sintezu kolagena u tijelu koji je glavni strukturni protein u tijelu važan za izgradnju krvnih žila, kože, organa i kostiju. Između ostalog, vitamin C nam je važan i za normalan rad imuniteta. Osim toga, ananas se može pohvaliti i značajnim udjelom mangana jer 100 g namirnice sadržava čak 0,9 mg ovog elementa. Za usporedbu, preporučeni dnevni unos mangana iznosi 2 mg.  

Ananas sadrži i vitamin A u obliku beta karotena, a sadrži i nezanemariv udio vitamina B skupine i kalija. Kalij nam je važan za kontrolu rada pulsa i za krvni tlak.

Tablica 1. Nutritivna vrijednost u 100 g namirnice

 

Količina

Energetska vrijednost

50 kcal

Ugljikohidrati

13,1 g

Proteini

0,5 g

Masti

0,1 g

Vitamin C

47,8 mg

Mangan

0,9 mg

Utjecaj na zdravlje

Domoroci Sjeverne Amerike vjerovali su da ananas pomaže kod procesa probave te da održava kožu čistom. Ratnici su na ozljede stavljali kriške ananasa kako bi se ubrzalo zacjeljivanje. U Staroj Kini, ananas se koristio za liječenje opekotina, proljeva i drugih problema s probavom, kao i protiv crijevnih parazita.

Zahvaljujući predanom radu znanstvenika danas znamo da ananas pruža brojne važne blagodati za naše zdravlje.

  • Probava

Osim vitamina C i drugih nutrijenata, posebno vrijedan sastojak ananasa je bromelain. Naime, bromelain je enzim koji pripada skupini probavnih enzima čija je zadaća razgradnja proteina, a samim time i poticanje probave.

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal pokazalo je kako su osobe s insuficijencijom gušterače koje su uzimale probavne enzime, uključujući bromelain, kao dodatak prehrani, imale puno bolju probavu, u usporedbi s uzimanjem probavnih enzima bez dodanog bromelaina.

  • Maligne bolesti

Ananas sadrži blagotvorne spojeve koji mogu smanjiti oksidativni stres i upalu, dva stanja koja su povezana s razvojem malignih bolesti. Jedan od takvih spojeva je i već spomenuti enzim bromelain za koji se pokazalo da može stimulirati smrt određenih karcinogenih stanica te pospješiti funkciju bijelih krvnih stanica.

  • Imunitet

Zahvaljujući zavidnom sadržaju vitamina, minerala, antioksidansa i enzima kao što je bromelain, konzumacijom ananasa možemo doprinijeti zdravlju našeg imuniteta te smanjiti upalu.

  • Artritis

Postoji nekoliko različith vrsta artritisa, a većina njih uključuje upalna stanja u zglobovima. Budući da ananas sadrži bromelain koji ima protuupalna svojstva, smatra se kako može pomoći u smanjenju boli kod osoba koje pate od upalnih oblika artritisa.

Ananas u kuhinji

Iako nam je ananas najdraže pojesti svjež, kao samostalan obrok ili dio voćne salate, u gastronomskom smislu on može dati mnogo više. Sladak i sočan ananas u prvom redu daje ukusne deserte, kolače i kreme, no i poneka slana jela.

Prije nego se odvažite na kuhanje s ananasom, potrebno je znati dvije činjenice o ovom egzotičnom voću. Sirovi ananas sadrži enzim koji ima sjajan učinak na omekšavanje mesa stoga se njegov sok preporuča koristiti u marinadama. Samo pripazite na vrijeme jer će predugo stajanje mesa u marinadi rezultirati gnjecavim mesom zrnate teksture. Još jedno upozorenje vrijedi za isti enzim, a radi se o pripremi krema sa želatinom. Enzim iz svježeg ananasa sprječava želiranje stoga nikad nemojte koristiti svježi ananas ili sok od ananasa u želeima i jelima sa želatinom. Ananas iz kompota ili pasterizirani sok moguće je koristiti sa želatinom jer je kuhanje uništilo enzim koji bi spriječio želiranje.

Prirodno okruženje ananasa u kulinarskom smislu su azijska jela. Najčešće se priprema u slatko-kiselo-ljutim kombinacijama s piletinom ili svinjetinom. Ananasove osvježavajuće karakteristike odlično dolaze do izražaja i u salatama od svježeg krastavca začinjenim listićima svježe mente, lukom, ljutim papričicama i sokom od limete ili pak na pizzi i u hamburgeru.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ananas, voće,

Komentari