Vitaminoteka

Datum objave: 20. 02. 2017.

U nedavno provedenom istraživanju znanstvenici su otkrili da se konzumacijom jaja poboljšava kognicija, no jaja i kolesterol ne utječu na povećanje rizika od demencije ili Alzheimerove bolesti.

U istraživanje je bilo uključeno 2497 muškaraca s demencijom, dobi 42-60 godina, a znanstvenici su se usredotočili na pronalaženje veze između unosa kolesterola (putem jaja) i smanjenja kognitivne sposobnosti.

Rezultati su pokazali da visok unos kolesterola ili konzumiranje jednog jajeta na dan nisu povezani s visokim rizikom od demencije ili Alzheimerove bolesti, čak i ako je riječ o osobama s predispozicijom za spomenute bolesti (gen APOE4). Štoviše, zaključuju da umjerena konzumacija jaja može dovesti do poboljšanja kognitivnih sposobnosti.

Potrebno je naglasiti da su sudionici dnevno unosili 520 mg kolesterola pa znanstvenici ne mogu potvrditi pozitivan utjecaj konzumiranja kolesterola u količinama većim od navedenih. Također, nisu imali dovoljno podataka o genu APOE4 za sve ispitanike pa su potrebna daljnja istraživanja u kojima će se potvrditi pozitivan učinak konzumacije jaja čak i kod osoba s predispozicijom za smanjenje kognitivne sposobnosti.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari