Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Grožđe se pojavljuje još u grčkoj i rimskoj mitologiji, s naglaskom na opojnim svojstvima vina, ekstrakta grožđa.

U posljednjih nekoliko godina puno se priča o tome kako ljudi koji piju vino imaju manju učestalost srčanih udara i žive dulje nego potpuni apstinenti.

Zaštitno djelovanje vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se tvari nazvanoj resveratrol, a koja se nalazi u grožđu. U koštici i opni grožđa visoka je koncentracija crvenog biljnog pigmenta koji se skraćeno naziva OPC, a ovoj fitokemikaliji pripisuju se brojna pozitivna djelovanja, posebice zaštita kardiovaskularnog sustava i kapilara.

Važan mineral kojeg nalazimo u grožđu je bor, a adekvatna količina bora važna za očuvanje zdravih kosti.

Nutritivna vrijednost

Jedna šalica grožđa s košticama (cca 26 bobica) sadrži:

Energetska vrijednost: 109 kcal
Proteini: 1,0 g
Ugljikohidrati: 27,4 g
Ukupne masti: 0,89 g
Vlakna: 1,5 g
Odličan izvor vitamina C (16,6 mg)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari