Tamara Roman

Datum objave: 15. 04. 2021.

Datulja je plod palme (Phoenix dactylifera L.), koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 godina. To je vrlo slatko voće, po obliku slično maslini, koje se sastoji od mesnatog dijela i koštice (sjemenke).

Datulje se mogu konzumirati suhe, polusuhe i svježe, a gotovo sve datulje koje se mogu naći na tržištu u zapadnim zemljama u osušenom su obliku. Ovisno o sorti, svježe datulje su prilično male veličine, a raspon boja se kreće od svijetlo crvene do svijetlo žute. 

Datulje imaju izvrstan nutritivni profil

Budući da su sušene, njihova energetska vrijednost veća je od energetske vrijednosti svježeg voća. Ukupna energetska vrijednost slična je sadržaju drugog suhog voća, poput grožđica i smokava.

Većina energetske vrijednosti u datuljama dolazi iz ugljikohidrata, a manji dio iz proteina. Unatoč velikom broju kalorija, datulje uz značajnu količinu vlakana sadrže i brojne važne vitamine i minerale.

Tablica 1. Nutritivna vrijednost na 100 g namirnice

 

Količina

% preporučenog unosa

Energetska vrijednost

277 kcal

/

Ugljikohidrati

75 g

/

Vlakna

7 g

/

Proteini

1,8 g

/

Kalij

696 mg

34,8

Magnezij

54 mg

14,4

Bakar

0,4 mg

40

Mangan

0,3 mg

15

Željezo

0,9 mg

6,4

Vitamin B6

0,2 mg

14,3

Bogatstvo antioksidansa

Uz mnoštvo vitamina i minerala, datulje imaju i visoki udio antioksidansa, što zasigurno pridonosi njihovim blagodatima na zdravlje. Naime, antioksidansi štite vaše stanice od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu izazvati štetne reakcije u vašem tijelu i dovesti do različitih oboljenja. U usporedbi sa sličnim vrstama sušenog voća, poput smokava i suhih šljiva, pokazano je kako datulje imaju najveći udio antioksidansa.

Blagotvorno djelovanje na mozak

Znanstvene studije otkrile su kako datulje mogu biti korisne za snižavanje upalnih markera, poput interleukina 6 (IL-6), u mozgu. Naime, visoka razina IL-6 povezana je s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Uz to, studije na životinjama pokazale su kako datulje mogu biti korisni u smanjenju formiranja plakova u mozgu. Kad se plakovi nakupljaju u mozgu, oni mogu poremetiti komunikaciju između moždanih stanica, što u konačnici može dovesti do smrti moždanih stanica i Alzheimerove bolesti. Potencijalne blagodati datulja na mozak pripisuju se njihovom sadržaju antioksidansa za koje je poznato da smanjuju upalne procese.

Datulje kao izvrstan prirodni zaslađivač

Datulje predstavljaju bogati izvor fruktoze, vrste šećera koja se prirodno nalazi u voću. Iz tog su razloga datulje vrlo slatke te imaju blagi ukus karamele. One u receptima čine odličnu zamjenu za bijeli šećer jer uz dodanu energetsku vrijednost, obogaćuju jela vrijednim hranjivim sastojcima, vlaknima i antioksidansima.

Najbolji način zamjene datulja bijelim šećerom je pripremom paste od datulja. Ona se priprema miješanjem datulja s vodom u blenderu. Prilikom zamjene šećera pastom, dodajte jednaku količinu koju biste dodali i šećera.

Obogatite vašu prehranu datuljama

Datulje su iznimno svestrana namirnica i mogu činiti vrlo ukusan međuobrok. Upotpunite ih s malo badema ili svježeg sira i takav će vas međuobrok držati dulje sitima. Zbog svojeg ljepljive teksture idealni su u pripremi peciva, zdravih keksa i energetskih pločica.

Dajte mašti na volju i energetske pločice obogatite orašastim plodovima i sjemenkama po želji. Također, datulje možete koristiti za zaslađivanje umaka, kao što su preljevi za salatu i marinade, ili ih umiješati u jutarnji „smoothie“ i zobene pahuljice.

Za kraj, važno je napomenuti kako se zbog svoje visoke energetske vrijednosti, vrlo lako može pretjerati s unosom ovog slatkog voća. Iz tog razloga bitno je biti umjeren kako ne bi nesvjesno prekoračili dnevne energetske potrebe. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari