Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Datulja je plod palme (Phoenix dactylifera L.), koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 g. To je vrlo slatko voće, po obliku slično maslini, koje se sastoji od mesnatog dijela i koštice (sjemenke). Datulje se mogu konzumirati suhe, polusuhe i svježe.

Mesnati dio ploda sadrži 44-88% ukupnih šećera (većinom glukoza i fruktoza), 15 minerala, masti (0,2-0,5%), vodu (14%), proteine (2,3-5,6%), vitamine i visok udio prehrambenih vlakana (6,4-11,5%). Energetska vrijednost 100 g datulja iznosi 250 kcal.

Udio masnih kiselina je mali dok sjemenka sadrži oko 50% oleinske kiseline. Od minerala datulje sadrže najviše kalija 0,9%, dok su kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink prisutni u puno manjim količinama. Zanimljivo je da datulje sadrže i fluor, koji je bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen, važan za imunosni sustav.

Datulje, za razliku od ostalih vrsti voća sadrže čak 23 aminokiseline. Vitamini su prisutni u malim količinama (vitamin C, B1, B2, niacin i vitamin A) dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok i ovisi o stupnju zrelosti biljke.

Danas se datulje uzgajaju u više od 40 zemalja svijeta: Pakistan, Irak, Alžir, Saudijska Arabija, Iran, Amerika, Španjolska, Turska, Nigerija, Katar i dr.

Zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datulje se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari