Tena Škunca

Datum objave: 18. 01. 2024.

Crna rotkva, u znanstvenom svijetu poznatija kao Raphanus sativus L. var. niger, ponosni je član obitelji kupusnjača.

U kineskoj se kulturi smatra kako ova zaboravljena namirnica paprenog okusa, zajedno s ostalim kupusnjačama poput kupusa, brokule i cvjetače, pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja organizma.

Nutritivna vrijednost namirnice

Crna rotkva može se pohvaliti vrlo malom energetskom vrijednošću – 100 g namirnice osigurava tek 16 kilokalorija. Nasuprot tome, obiluje antioksidansima, elektrolitima, mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima.

Korijen crne rotkve, u svježem stanju, na 100 grama namirnice osigurava oko 15 mg vitamina C.

Osm toga, crna rotkva sadrži i sulforafan, antioksidans iz skupine izotiocijanata za koji studije dokazale kako igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja karcinoma prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika.

Utjecaj na zdravlje

Konzumacija crne rotkve pokazala je blagotvoran učinak na brojne sustave u organizmu.

Dišni putevi

Sok od naribane crne rotkve, pomiješan s medom, u narodnoj se medicini već desetljećima koristi u liječenju bolesti dišnih puteva, poput kašlja i bronhitisa.

Probavni sustav

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Phytotherapy Research  pokazali su da konzumacija crne rotkve može popraviti oštećenja epitelnih stanica crijeva, nastala kao posljedica visokomasne prehrane, te smanjiti upalu.

Crna rotkva pokazuje i povoljan učinak na zdravlje jetre. Naime, ova povrtnica obiluje glukozinolatima, tvarima koje se prilikom žvakanja rotkve raspadaju na spojeve kao što su izotiocijanati koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

U jednom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriveno je da vodeni ekstrakt crne rotkve i i izotiocijanatni spojevi potiču rad detoksikacijskih enzima u karcinogenim stanicama jetre. Ovakvi rezultati upućuju da bi konzumacija kupusnjača, poput crne rotkve, mogla smanjiti rizik od razvoja karcinoma.

Žuč i kolesterol

Studija objavljena u časopisu Journal of Biomedicine and Biotechnology proučavala je utjecaj soka od crne rotkve na žučne kamence i razinu masnoća u krvi kod miševa. Za potrebe studije miševi su hranjeni prehranom koja potiče razvoj žučnih kamenaca, povećava razinu kolesterola i triglicerida te smanjuje razinu dobrog, HDL kolesterola u krvi. Miševi su zatim šest dana dobivali sok crne rotkve, a rezultati su pokazali smanjenje kolesterolskih žučnih kamenaca, smanjenje razine kolesterola i triglicerida u krvi te povećanje razine HDL kolesterola. Autori studije su zaključili kako crna rotkva pokazuje obečavajuće rezultate u liječenju kolesterolskih žučnih kamenaca i smanjenju masnoća u krvi.

Crna rotkva u kuhinji

Crna rotkva na našim je tanjurima najčešće prisutna u hladnim mjesecima i to u sirovom obliku, većinom kao sastavni dio salata. No, manje je poznato kako kulinarske metode poput pirjanja, kuhanja i pečenja daju sasvim novu dimenziju ovoj zanemarenoj namirnici. Predlažemo vam da isprobate naš recept za pripremu guste juhe od crne rotkve i krumpira.

Pošalji prijatelju na email

Komentari