Vitaminoteka

Datum objave: 23. 02. 2017.

Nedavno je otkriveno da se konzumiranjem ljutih čili papričica smanjuje rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima.

Znanstvenici su prikupili informacije o načinu života i prehrani 16 000 američkih ispitanika, koje su zatim pratili 23 godine. Prema istraživanju čili papričice najčešće jedu mlađe muške osobe, bijelci i Amerikanci meksičkog podrijetla. Većina ispitanika je oženjena, pije alkoholna pića i puši cigarete, no istovremeno konzumira više povrća i mesa od osoba koje ne jedu čili papričice.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje konzumiraju čili papričice rizik od smrti izazvane moždanim udarom ili kardiovaskularnim bolestima umanjen za 13%. Za to je prije svega zaslužan kapsaicin, glavni sastojak ljutih papričica, kojeg znanstvenici povezuju sa smanjenjem pretilosti i rizika od visokog krvnog tlaka te sužavanja krvnih žila. Protuupalno djelovanje ljutih papričica djeluje i na crijevnu mikrobiotu koja pak utječe na bolesti kao što je dijabetes.

Pretpostavlja se da kapsaicin aktivira mehanizme u tijelu zbog kojih dolazi do rastavljanja lipida i stvaranja topline, no čili papričice sadrže i druge korisne hranjive tvari, poput vitamina B, vitamina C i vitamina A, koje također mogu biti zaslužne za produljenje životnog vijeka i održavanje zdravlja.

Izvor: PLOS One

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čili, Kardiovaskularne bolesti,

Komentari