Tena Škunca

Datum objave: 03. 11. 2022.

Čičoka (Helianthus tuberosus), poznata i kao jeruzalemska artičoka, jestiva je gomoljasta biljka iz obitelji suncokreta.

Iako njen naziv govori drugačije, jeruzalemska artičoka nema nikakve poveznice s Izraelom, već potječe iz Sjeverne Amerike, a smatra se da su je početkom 17. stoljeća u Europu donijeli francuski istraživači.

Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i velikoj stabljici, a njezin jestivi gomolj neodoljivo podsjeća na đumbir. Slatkasti gomolj s notom orašaste arome posebice je popularan u zemljama zapadne Europe i regiji Mediterana.

Nutritivna vrijednost namirnice

Čičoka osigurava oko 73 kcal na 100 g namirnice, što je vrlo slično energetskoj vrijednosti iste količine krumpira.

Može se pohvaliti izuzetnim udjelom prehrambenih vlakana, a posebice se to odnosi na udio inulina, vrste topljivog polisaharida koji posjeduje svojstva prebiotika.

Osim toga, sadrži i manje količine vitamina B – skupine, vitamina C, ali i biljni pigment iz skupine flavonoida, kvercetin, poznat po svojem antioksidativnom i protuupalnom djelovanju.

Valja istaknuti i udio mineralnih tvari kao što su željezo i bakar, ali i elektrolita poput kalija. Zanimljivo je kako 100 g čičoke sadrži čak 3,4 mg željeza.

Utjecaj na zdravlje

Zbog svojih brojnih pozitivnih djelovanja na zdravlje, čičoki se često pripisuje naziv „zemljane jabuke“.

Ova neugledna biljka sadrži značajan udio vitamina B1 i kalija zbog čega može pomoći u održavanju zdravlja živčanog sustava i funkcije mišića.

Također, odlikuje je i niski glikemijski indeks pa je smatramo vrlo poželjnom namirnicom na dijabetičkom jelovniku.

Međutim, najvrijednija odlika čičoke zasigurno je udio inulina. Od ukupne količine prehrambenih vlakana (2 grama na 100 grama namirnice), čak 76% otpada na prebiotik inulin. Upravo zbog sadržaja inulina, istraživanja pokazuju kako konzumacija čičoke može utjecati na povećanje broja dobrih bakterija u debelom crijevu, ali i na zdravlje imunosnog sustava.

Čičoka u kuhinji

Iako je kora čičoke jestiva, zbog specifičnog zemljanog okusa ona se uglavnom uklanja guljenjem.  Sirova čičoka može se jesti kao jednostavna grickalica, ali i naribana u raznim maštovitim salatama. No, izvrsna je i ako se termički obradi i pripremi u obliku pirea, rižota, variva ili pak čipsa. Želite li u čičoki uživati tijekom cijele godine, možete je i ukiseliti poput ostalog korjenastog povrća.

Nedostaje li vam inspiracije za pripremu čičoke predlažemo da isprobate naš recept za toplu salate od čičoke i ljubičastog batata.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čičoka, dijabetes, inulin, mikrobiota,

Komentari