Tena Škunca

Datum objave: 04. 01. 2024.

Kumkvat (Frotunella spp.) je manje zimzeleno stablo koje potječe iz Kine i u svojoj domovini simbolizira prijateljstvo. Na kineskom jeziku, kumkvat znači „zlatna naranča”, što savršeno opisuje karakteristične male plodove kumkvata koji neodoljivo podsjećaju na sićušne naranče.

Uzgoj kumkvata se u 19. stoljeću proširio na područje Europe i Amerike. Otporan je na niske temperature, pogoduju mu visoke ljetne temperature, a najbolje mu prijaju osunčana područja.

Simpatični citrusni plodovi kumkvata, u usporedbi s ostalim popularnim citrusima, mogu se konzumirati u cijelosti – i sočno trpko meso i sjemenke i slatkasta kora.

Nutritivna vrijednost namirnice

U tablici je prikazana nutritivna i energetska vrijednost 100 g kumkvata.

  Količina
Energetska vrijednost

71 kcal

Ugljikohidrati

16 g

Prehrambena vlakna

6,5 g

Proteini

2 g

Masti

1 g

Vitamin C

73% PU

Vitamin A

6% PU

Kalcij

6% PU

Mangan

7% PU

Budući da 100 g cijelih plodova kumkvata osigurava čak 73% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, možemo zaključiti kako kumkvat predstavlja savršenu riznicu ovog vitamina.

Osim toga, ima i zavidan sadržaj prehrambenih vlakana. Zanimljiva je činjenica kako jestiva kora i sjemenke kumkvata osiguravaju malu količinu omega – 3 masnih kiselina.

Slično kao i ostalo voće u svježem obliku, kumkvat sadrži značajne količine vode pa tako 80% ukupne mase ploda otpada na vodu.

Utjecaj na zdravlje

Kumkvat se može pohvaliti bogatim udjelom biljnih spojeva, poput flavonoida, fitosterola i esencijalnih ulja. Flavonoidi koje nalazimo u kumkvatu zastupljeniji su u kori, u odnosu na pulpu, a poznati su po svojem antioksidativnom i protuupalnom djelovanju. Ova blagotvorna svojstva posebno su interesantna u kontekstu zaštite od srčanih i malignih bolesti. Kemijska struktura fitosterola kumkvata ima sličnosti s kolesterolom, što bi značilo da mogu pomoći spriječiti apsorpciju kolesterola u tijelu i pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi.

Prednost kumkvata je upravo činjenica da se ovo voće može konzumirati cijelo, zbog čega fitosteroli, flavonoidi i esencijalna ulja prisutni u različitim dijelovima ploda pružaju blagotvorni sinergijski učinak.

U tradicionalnoj medicini azijskih zemalja kumkvat se stoljećima koristi kao pomoć kod prehlade, kašlja i različitih upala dišnog sustava. Danas znamo da su vitamin C i drugi biljni spojevi prisutni u kumkvatu odgovorni za blagotvorno djelovanje ovog voća na imunitet.

Kumkvat u kuhinji

Zasigurno najbolji način kako konzumirati kumkvat jest dobro ga oprati i cijelu voćku odmah pojesti. No postoje još brojni načini kako se ovo simpatično voće može iskoristiti u kuhinji:

  • Pripremite domaći džem ili marmeladu od kumkvata.
  • Narežite kumkvat na kolutiće i dodajte ga u voćne ili lisnate salate.
  • Narezani kumkvat možete dodati i u žitarice s jogurtom za doručak ili smoothie zdjelicu.
  • Nasjeckajte kumkvat na komadiće i umiješajte ga u tijesto za omiljene muffine ili druge biskvitne kolače.
  • Kolutići ili polovice kumkvata uljepšat će bilo koji kremasti desert ili tortu te im dati posebnu osvježavajuću citrusnu notu.
  • Slično kao i kriške naranče, iskoristite kumkvat za pripremu punjenja za sočno pečeno pile, puricu ili patku.
  • Kriške kumkvata (i komadić đumbira) prelijte vrućom vodom i dobit ćete fini domaći citrusni čaj.

Literatura:

Chen MH, Yang KM, Huang TC, Wu ML. Traditional Small-Size Citrus from Taiwan: Essential Oils, Bioactive Compounds and Antioxidant Capacity. Medicines (Basel). 2017 May 8;4(2):28. doi: 10.3390/medicines4020028. PMID: 28930243; PMCID: PMC5590064.

Lou SN, Ho CT. Phenolic compounds and biological activities of small-size citrus: Kumquat and calamondin. J Food Drug Anal. 2017 Jan;25(1):162-175. doi: 10.1016/j.jfda.2016.10.024. Epub 2016 Dec 7. PMID: 28911534.

Nouri A, Shafaghatlonbar A. Chemical constituents and antioxidant activity of essential oil and organic extract from the peel and kernel parts of Citrus japonica Thunb. (kumquat) from Iran. Nat Prod Res. 2016;30(9):1093-7. doi: 10.1080/14786419.2015.1101692. Epub 2015 Oct 26. PMID: 26500054.

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1935/2

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: citrusi, kumkvat,

Komentari