Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Brusnica je zdravo, niskokalorično voće koje ima mnoga dokazana terapijska svojstva, a neka od tih svojstava poznata su stoljećima. Tako su je još Indijanci upotrebljavali za liječenje rana. Kasnije se upotrebljavala za liječenje probavnih smetnji, gubitka apetita, probleme sa krvi i skorbuta. 1920. godine primijećen je njezin pozitivan učinak kod mokraćnih infekcija. Od tada do danas, prevencija mokraćnih infekcija je postalo najistraživanije i najpoznatije svojstvo brusnice.

Brusnica (Vaccinum macrocarpon) spada u bobičasto voće, a uspijeva u hladnijim područjima Sjeverne Amerike (veće bobice) i Sjevernoj Europi (manje bobice). Brusnica raste na pješčanim, suhim i tresetnim terenima gorskih podrueja, veainom crnogoričnih šuma. To je nizak trajnozeleni grm koji cvate od svibnja do srpnja. Cvijet je bijel ili ružičast. Plod čine crvene kiselkaste bobice trpkog okusa. Plod se bere u jesen, od kraja kolovoza do listopada.

Nutritivni sastav

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka od brusnice može smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sustava, te na taj način smanjiti upotrebu antibiotika. Brusnica sprječava prijanjanje bakterija na stjenke mokraćnog sustava. Djelotvorna je i kod bakterija koje su rezistentne na antibiotike.

Prije se smatralo da pozitivan učinak brusnica na infekcije leži u tome što brusnica ima sposobnost zakiseljavanja urina i u hipuričnoj kiselini, koja ima antibakterijski učinak, međutim novija istraživanja pokazala su da je ključ u anti-adhezijskom utjecaju.

Vjeruje se da su ključne komponente brusnice proantocijanidini ili kondenzirani tanini te fruktoza koji sprječavaju prijanjanje E.coli za receptor uroepitelnih stanica tako što se vežu na fibrilne niti E.coli. Osim ovog svojstva brusnica ima i sposobnost ispiranja bakterija te tako sprječava njihovu kolonizaciju u mokraćnom sustavu.

Količine koje su potrebne : 300 ml soka od brusnice dnevno pokazalo je da se ponavljanje učestalosti mokraćnih infekcija smanjilo za 80%.
Koliko je dugo brusnica djelotvorna : Počinje djelovati 2 h nakon unosa, a njezin učinak traje 10 h. Stoga se preporuča uzimati ujutro i navečer.

Brusnica se ne preporuča kao isključivi lijek kada je infekcija već nastupila već se preporuča radi prevencije ponovnih infekcija.

Ostala djelovanja na mokraćni sustav 

Brusnica ima svojstvo zakiseljavanja urina tako da može ublažiti miris urina i smanjiti pojavu nekih vrsta bubrežnih kamenaca (kiseli medij smanjuje kalcij u urinu).

Brusnica je učinkovita i kod otežanog pražnjenja mjehura, te se stoga preporuča i muškarcima sa povećanom prostatom

U komercijalne svrhe proizvodi se sok od brusnice koji je najčešće zaslađivan, međutim takav sok nema pozitivan učinak na imunološki sustav zbog sadržaja šećera. Iz navedenog razloga, počela je proizvodnja brusnica u obliku kapsula ili tableta. Dobivaju se iz ekstrakta brusnice, koji sadrži vitamin C i proantocijanidine.

Sprječavanje oksidacije LDL kolesterola

Osim utjecaja na mokraćni sustav istraživanja su pokazala da brusnica pozitivno djeluje i na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Istraživanja na životinjama pokazala su da je brusnica djelotvorna u snižavanju ukupnog kolesterola i u sprječavanju oksidacije LDL kolesterola, za koji se smatra da je glavni uzroenik ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Uočena je pozitivna veza između konzumiranja brusnice i povećanja razine HDL kolesterola.

Vjeruje da se ovaj pozitivan učinak može pripisati visokom udjelu antioksidansa (bioflavonoida i polifenola), koji je viši nego u ostalom voću.

Osim antioksidativnih svojstava flavonoidi mogu djelovati na smanjenje grušanja krvi, pomažu i vazodilataciju što smanjuje krvni tlak. Sve to doprinosi zaštiti od ateroskleroze.

Utjecaj na zube

U soku od brusnice 1998. godine otkrivena je supstanca (NDM) koja u in vitro uvjetima smanjuje koagregaciju gram negativnih bakterija prisutnih u ustima koje stvaraju zubni plak. Zubni plak je uzročnik kvarenja zubi i desni, a može biti i uzroenik paradontoze. Plak se sastoji od velikog broja različitih bakterija od kojih je najprisutnija Streptococcus mutans, a otporan je na djelovanje sline i trljanje zubnom četkicom. Današnji komercijalni sokovi od brusnice često sadrže šećere, stoga treba biti na oprezu.

Sprječavanje čira na želucu

Nova istraživanja ukazuju da je brusnica može biti djelotvorna u prevenciji čira na želucu koji je uzrokovan H. pylori. U 80% slučajeva čir na želucu posljedica je djelovanja H. pylori na sluznicu želuca koja se oštećuje i postaje podložna djelovanju kiselina i bakterija te se tako stvara čir. Proantocijanidini iz brusnice sprječavaju vezanje H. pylori za stjenku želuca.

Sprječavnje rasta loših bakterija i poticanje rasta dobrih

Brusnica može djelovati i kao prirodni prebiotik, jer potiče rast korisnih bakterija u gastrointestinalnom sustavu (Lactobacillus fermentum i Lactobacillus acidophilus) dok sa druge strane ubija štetne bakterije (Listeria monocytogenes i E. Coli) koje uzrokuju infekcije i trovanje hranom.

Antikarcinogeni učinak

Bioflavonoidi iz brusnice (antocijanini, poliantocijanidi i flavonoli) mogu igrati važnu ulogu u sprječavanju pojave različitih oblika raka, poput raka dojke, pluća, prostate i leukemije. To se pripisuje njihovim antioksidativnim svojstvima.

Brusnica je također bogat izvor bioflavonoida kvercetina, za kojeg je već od prije otkriveno da sprječava razvoj raka dojke i debelog crijeva.

U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice, osim što su svojim bioflavonoidima spriječavale rast stanica raka, one su spriječile i njihovo metastaziranje.

Kontraindikacije

Sok od brusnice može potaknuti brže izlučivanje nekih lijekova iz bubrega tako da može umanjiti njihovu efikasnost. Podložni takvom utjecaju su svi slabo alkalni lijekovi poput antidepresiva i analgetika.

Moguća terapijska svojstva brusnice:
• Prevencija infekcija mokraćnog sustava
• Sprječavanje oksidacije LDL kolesterola
• Pozitivan utjecaj na zdravlje zuba
• Sprječavanje čira na želucu
• Sprječavanje rast loših bakterija i poticanje rasta dobrih
• Antikarcinogeni učinak

Mirna Milić, dipl.ing.nutricionist

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari