Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kao i ostalo obojeno voće, breskve svoju pigmentaciju mogu zahvaliti širokom spektru karotenoida. Još 2000. godine prije Krista breskve su se uzgajale na Tibetu i Kini. Već 300. godine prije Krista donesene su u Grčku, a u prvom stoljeću u Rim i ostatak Europe.

Preliminarne studije pokazale su da breskve imaju izvanrednu antioksidativnu aktivnost, nešto antimikrobne aktivnosti, dobru do izvanrednu aktivnost usmjerenu na inhibiciju rasta tumora te se potencijalno mogu koristiti kao prirodna prehrambena bojila.

Breskve mogu igrati ulogu u smanjenju krvnog tlaka, mogu pomoći u prevenciji različitih karcinoma, mogu pomoći kod neplodnosti muškaraca te sudjelovati u borbi protiv bolesti desni.

Dobar su izvor kalija, vitamina C, karotena.

Nutritivna vrijednost u 100 g voća (33 kcal)

Nutrijenti
Količina
Ugljikohidrati 8 g
Vlakna 1 g
Vitamin C

31 mg

Kalij 160 mg
Karotenoidi 58 µg
Kalcij  1 mg

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari