Tena Škunca

Datum objave: 18. 07. 2019.

Borovnica (Vaccinium L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Plod borovnice, modre bobice koje obožavaju i veliki i mali, dozrijeva od lipnja do kolovoza.

Nutritivna vrijednost

Borovnicama se opravdano pripisuje epitet bobičastog voća najveće nutritivne gustoće. Naime, 100 g ovih bobica sadrži samo 57 kcal, ali zato sadrže značajne količine vlakana, vitamina C i K te minerala mangana.

Intenzivna boja borovnica rezultat je visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata prisutnih u ovome voću. Upravo zbog visokog udjela antioksidansa, borovnice mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala koji u našem tijelu uzrokuju oštećenja DNA.

Tablica 1. Nutritivna vrijednost 100 g borovnica

  Količina

Energetska vrijednost

57 kcal

Ugljikohidrati

14,5 g

Vlakna

2,4 g

Vitamin C

9,7 mg

Vitamin K

19,3 µg

Mangan

0,3 mg

Utjecaj na zdravlje

Zdravlje mozga

Antioksidansi iz borovnica imaju pozitivni učinak na zdravlje mozga, pomažući u poboljšanju njegove funkcije te odgađanju propadanja mozga koje nastaje kao posljedica starenja.

Tako su rezultati jedne engleske studije objavljene 2013. godine u časopisu Nutrients pokazali kako koncentrat borovnice može povećati aktivnost određenih regija mozga i na taj način poboljšati kratkoročno pamćenje, prvenstveno kod osoba starije dobi (u prosjeku 68 godina starosti). Ovo blagotvorno djelovanje znanstvenici su pripisali antocijaninima koji na indirektan način poboljšavaju protok krvi u mozgu te aktiviraju određene dijelove mozga.

Dijabetes

Bioaktivni spojevi iz borovnica pokazali su se korisnima i u regulaciji glukoze u krvi. Znanstvenici napominju kako blagotvorni antocijanini mogu pozitivno utjecati na inzulinsku osjetljivost te metabolizam glukoze u našem tijelu.

Bolesti srca i krvnih žila

Čestom konzumacijom borovnica koje su bogate polifenolima može se smanjiti razina LDL-kolesterola, a povećati razina HDL-kolesterola, pokazala je studija objavljena u znanstvenom časopisu Nutrition Research.

U istraživanju je sudjelovalo 36 zdravih muškaraca i žena, čija je zadaća bila dnevno konzumirati 150 grama borovnica tijekom 6 tjedana. Rezultati su pokazali poboljšanje razine lipida u krvi, ali i razina glukoze i albumina te enzima GGT (gama-glutamiltransferaza) u jetri. Sveukupna razina kolesterola u krvi smanjila se za 6%, razina LDL-kolesterola za 7%, a razina triglicerida za 27%, dok se razina HDL-kolesterola povećala za 6%. U spomenutim rezultatima uočene su razlike među spolovima – kod muškaraca je razina LDL-kolesterola bila lagano povišena, dok su sve ostale izmjerene jedinice ukazivale na poboljšanje.

Osim toga, istraživanja pokazuju kako se redovita konzumacija svježih borovnica smatra blagotvornom i u cilju smanjenja razine krvnog tlaka, još jednog od ključnih rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Maligne bolesti

Ekstrakt borovnica u kombinaciji s radioterapijom može poboljšati učinkovitost terapije liječenja karcinoma vrata maternice, zaključak je studije objavljene u časopisu Pathology and Oncology Magazine.

U in vitro istraživanju ispitivana je sposobnost ekstrakta borovnica da učine karcinogene stanice osjetljivijim na radioterapiju. Stanice tretirane kombinacijom ekstrakta borovnice s terapijom radijacije pokazale su najveće smanjenje karcinoma, za čak 70%.

Borovnice u kuhinji

Borovnice obožavamo u bilo kojem obliku – svježe, smrznute, sušene, u obliku finih domaćih džemova ili svježe cijeđenih voćnih sokova.

Donosimo vam nekoliko ideja kako borovnice iskoristiti u kuhinji:

  • Svježe borovnice umiješajte u jogurt, zobenu kašu i druge žitarice za doručak ili ih posipajte po palačinkama ili vaflima ua doručak.
  • Pripremite hranjivi međuobrok - smoothie od borovnica i mlijeka, biljnog napitka ili jogurta, uz dodatak žličice omiljenog meda i prstohvat cimeta.
  • Svježe ili smrznute borovnice umiješajte u smjesu za muffine.
  • Za lagani ručak ili večeru pripremite salatu od mladog špinata, feta sira, oraha i šake borovnica.

Literatura:

  • Kristoffer T. Davidson, Ziwen Zhu, Qian Bai, Huaping Xiao, Mark R. Wakefield, Yujiang Fang. Blueberry as a Potential Radiosensitizer for Treating Cervical Cancer. Pathology & Oncology Research, 2017; DOI: 10.1007/s12253-017-0319-y
  • https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1851/2
  • Whyte AR, Cheng N, Fromentin E, Williams CM. A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Study to Compare the Safety and Efficacy of Low Dose Enhanced Wild Blueberry Powder and Wild Blueberry Extract (ThinkBlue™) in Maintenance of Episodic and Working Memory in Older Adults. Nutrients. 2018; 23;10(6).
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: borovnica, borovnice, voće,

Komentari