Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Borovnice: dobar izvor vitamina C, kalija, bioflavonoida, kalcija, željeza i folne kiseline.

Intenzivna boja borovnica rezultat je visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata prisutnih u ovome voću.

Bioflavonoidi, posebno antocijanidi, spriječavaju nastanak varikoznih vena i pucanje malih krvnih kapilara. Smatra se da djeluju na jačanje kolagena, proteina odgovornog za očuvanje strukture kože i krvnih žila.

Zbog visokog sadržaja vlakana, borovnice sudjeluju u prevenciji raka crijeva, te su često dio programa za mršavljenje jer vlakna stvaraju osjećaj sitosti te tako umanjuju potrebu za unosom hrane.

Prema nekim studijama, borovnice mogu olakšati simptome reumatoidnog artritisa.

Nutritivna vrijednost u 100 g voća (95 kcal)

Nutrijent
Količina
Ugljikohidrati 23 g
Vlakna 1 g
Vitamin C 11 mg
Kalij 400 mg
Magnezij 34 mg
Bakar 0,1 mg
Folna kiselina 14 µg
Vitamin B6 0,3 mg

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari