Blagdansko vrijeme je pred vratima i sve više vremena provodimo razmišljajući o pripremi ukusnih jela koja ćemo poslužiti blagdanskom stolu.
Naša draga Matejka Buča, vanjska suradnica koja stoji iza divnih recepata na blogu Like Chocolate, u nedavnom intervjuu podijelila je s nama što se u njenom domu tradicionalno priprema za blagdane te koje su njene omiljene blagdanske delicije.
Tradicionalno Badnjak i Božić provodimo kod moje mame koja je prava majstorica u kuhinji. Skupi se cijela obitelj i bude baš lijepo. Ne miješam se puno u kuhanje, samo donesem kolače: najčešće medenjake, linzere, nešto kremasto, ponekad i tortu, da bude malo svečanije. Neumjereni smo jer svi u obitelji volimo peći pa se često na maminom stolu nađe i po 11-12 vrsta kolača. Za ručak mama obično sprema salatu od hobotnice te bakalar s krumpirom iz pećnice na Badnjak, a patku s mlincima na Božić. I prefino je, ne znam što je bolje! No, uz svu tu hranu, nama je najdraže zajedničko kićenje maminog bora, posebno od kada i brat i ja imamo klince. Dinov je prvi Božić, ove godine će biti baš lijepo.
Za vas smo izdvojili top 5 Matejkinih neodoljivih recepata za pripremu blagdanskih delicija, koje također možete pronaći i na njenom blogu Like Chocolate. U slast!
1. Brancin u soli
Sastojci za 3 osobe:
• svježi brancin od 700-800 g
• 1/2 limuna
• 2 grančice ružmarina
• 2 bjelanjka
• 1 kg krupne morske soli
• 50 ml vode
Priprema:
1. Ribu očistite od iznutrica i ljuskica, a peraje ostavite. Dobro je operite i posušite kuhinjskim ručnikom.
2. Unutrašnjost ribe lagano posolite i umetnite limun narezan na ploške te grančice ružmarina.
3. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte im krupnu morsku sol i vodu pa sve pomiješajte špatulom.
4. Na dno velikog protvana stavite nešto manje od polovice smjese od soli te je raširite da tvori podlogu za brancina.
5. Sada stavite brancina te ga prekrijte ostatkom soli, dobro zatvorivši sve otvore i utisnuvši ga tako da čini kao oklop ribi.
6. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta, ovisno o veličini ribe. Sol će poprimiti zlatnu boju, a riba zamirisati.
7. Kod posluživanja batom za meso razbijte sol te ju odstranite s ribe, riba neće biti preslana, a zadržat će divnu sočnost i aromu. Dobar tek!
2. Porchetta
Sastojci za 10-ak osoba:
• 3 kg komad carskog mesa, otkošten, s kožom
• sol, papar
• šaka badema
• šaka svježeg bosiljka
• nekoliko grančica ružmarina
• 2 češnja češnjaka
• 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 250°C i pripremite pleh za pečenje.
2. Bosiljak, ružmarin, bademe i češnjak usitnite u sjeckalici pa dodajte ulje kako biste dobili pesto.
3. Meso s unutarnje strane (tj. tamo gdje nije koža) posolite i popaprite pa premažite pestom.
4. Zarolajte meso čvrsto, tako da je koža izvana, a začini iznutra. Zatim ga pomoću kuhinjske špage dobro zavežite cijelom dužinom.
5. Pecite 10 min na 250°C, a zatim smanjite temperaturu na 140°C i pecite još oko 4 sata ili - ako imate termometar za meso - dok temperatura mesa unutra ne dođe do 80°C. Veliki dio masnoće će se istopiti i meso će postati vrlo mekano i aromatično. Zadnjih 15 min možete ponovno temperaturu dići na 250°C da se kožica dodatno zahrskavi.
6. Poslužite odmah, toplo, ili drugi dan narezano skroz tanko pa umetnuto u sendvič s raznim dodacima. Dobar tek!
3. Kruh – zvijezda s bademima i cimetom
Sastojci za kruh promjera 20 – 22 cm:
Tijesto
• 350 g mekog brašna
• 35 g šećera
• 1 vanili šećer
• prstohvat soli
• 1 vrećica suhog kvasca
• 200-220 ml toplog mlijeka
• 50 g otopljenog maslaca
Nadjev
• 100 g mljevenih badema
• 50 g smeđeg šećera
• 50 g otopljenog maslaca + još malo za premazivanje
• 2 žličice cimeta
• šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Od sastojaka za tijesto umijesite glako, mekano tijesto, Bitno je da ne bude suho i tvrdo, morat ćete dodavati mlijeko po potrebi kako bi vam tijesto bilo jako podatno dok ga mijesite. Možete naravno mijesiti i pomoću nastavka za tijesto na miskeru. Mijesite dugo kako bi tijesto bilo vrlo elastično, min 7-10 min.
2. Tijesto prebacite u posudu i prekrijte krpom te pustite da se udvostruči, oko 1 sat.
3. Za to vrijeme pripremite nadjev – pomiješajte sve sastojke.
4. Tijesto premijesite pa podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u krug debljine 2 mm i izrežite na jednaku veličinu pomoću tanjura – morate imati četiri jednako velika kruga.
5. Krugove slažite jedan na drugi, a svaki premažite trećinom nadjeva tako da imate četiri sloja tijesta i tri sloja nadjeva. Dobro utisnite tijesto sa svih strana kako nadjev ne bi virio izvan tijesta.
6. Na sredinu tijesta sada stavite čašu, a ostatak zarežite u krug na 12 jednakih dijelova, dobit ćete izgled latica cvijeta. Uzimajte dva po dva kraka i motajte ih na suprotne strane dva puta. Zatim donje krajeve krakova spojite tako da u konačnici dobijete izgled zvijezde s osam krakova. Pazite da tijesto dobro spojite kako se ne bi razišlo za vrijeme pečenja.
7. Cijelu zvijezdu premažite otopljenim maslacem.
8. Sada pećnicu zagrijte na 180°C i za to vrijeme pustite zvijezdu da malo odstoji. Pecite 25 minuta tj. Dok površina ne postane lijepe zlatne boje. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Dobar tek!
4. Kakao keksi s džemom od naranče
Sastojci za 15 keksa:
• 200 g glatkog brašna + još za valjanje
• 30 g gorkog kakaa
• 120 g šećera
• 1 žličica praška za pecivo
• 150 g maslaca
• prstohvat soli
• korica pola naranče
• 1 jaje
• džem od naranče
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, kakao, šećer, sol, prašak, koricu naranče i maslac pa mrveći prstima maslac u tijesto, napravite mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i umijesite glatko tijesto, pazeći da ne mijesite predugo i dodajući još brašna ako se tijesto previše lijepi za podlogu.
2. Pobrašnite tijesto i podlogu i razvaljajte na debljinu 3-4 mm pa izrežite oblike po želji. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i svakom drugom keksu izrežite sredinu u obliku po želji.
3. Ostatke tijesta ponovno premijesite, pobrašnite, razvaljajte itd. Možete to ponoviti još jednom, no više od toga nemojte jer će tijesto postati prežilavo.
4. Sada pećnicu zagrijte na 200°C, a dok se ona grije kekse ohladite u zamrzivaču ili barem hladnjaku.
5. Pecite 10-12 min, keksi će još na površini biti malo mekani, no ako ih okrenete vidjet ćete da su pečeni. Ohladite.
6. Hladne kekse premažite džemom od naranče (ja sam koristila naranča&đumbir kombinaciju), poklopite drugim keksom s rupom u sredini i spremite u dobro zatvorenu posudu - idući dan kad omekšaju će biti idealni za jesti, mekani, aromatični i prhki. Dobar tek!
5. Ideja za dar – smjesa za kekse u staklenci
Ako tražite još odličnih ideja za pripremu blagdanske trpeze, predlažemo vam da prolistate i blagdansku kuharicu koju je Matejka pripremila u suradnji sa svojim kolegicama, food blogericama, a možete je i besplatno preuzeti klikom na ovaj link: Sretni blagdani - Božićna kuharica.
Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu te YouTube kanalu.