Maja Biličić

Datum objave: 12. 07. 2017.

U novom istraživanju otkriveno je da crijevna mikrobiota može odrediti koji je kruh zdraviji za organizam. Točnije, analizom crijevne mikrobiote otkrivene su dvije različite vrste bakterija (Coprobacter fastidiosus i Lachnospiraceae bacterium) koje su djelovale različito s obzirom na to je li se osoba hranila bijelim kruhom ili kruhom od kiselog tijesta.

Različiti ljudi različito reagiraju na pojedine namirnice. Ljudski se metabolizam tijekom vremena prilagodio na pšenični kruh, no danas se on uvelike razlikuje od onog tradicionalnog po načinu rafiniranja, fermentacije, pripreme te dodanim aditivima.

U novom istraživanju utjecaja namirnica na zdravlje pojedinca sudjelovalo je 20 zdravih ispitanika. Jedna je grupa tjedan dana konzumirala industrijski bijeli kruh od rafinirane pšenice. Taj kruh činio je 25% njihovog ukupnog unosa kalorija. Ostatak ispitanika konzumirao je istu količinu kruha od kiselog tijesta sa cjelovitim zrnom pripremljenog na tradicionalan način. U istraživanju nije bilo kontrolne grupe. Znanstvenici su sudionicima tijekom istraživanja pratili razinu glukoze, kalcija, željeza, magnezija i kolesterola u krvi te su im odredili upalne markere i sastav mikrobiote.

Početni rezultati nisu pokazali nikakve razlike među grupama, no daljnja istraživanja pokazala su da različiti ljudi imaju drukčiji glikemijski odgovor na pojedini oblik prehrane. Glikemijski odgovor nekih pojedinaca bio je bolji pri konzumaciji jedne vrste kruha, dok je kod drugih to bilo pri konzumaciji druge.

Znanstvenici zaključuju da nije bilo značajnih razlika u ranije izmjerenim parametrima i da određivanjem podataka o sastavu mikrobiote pojedinaca mogu odrediti koji će kruh kod njih izazvati veći glikemijski odgovor.

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja provedena na većim grupama koja će u obzir uzeti i činjenicu da bijeli kruh i kruh od punog zrna ne sadrže jednaku količinu ugljikohidrata te da je u ovom istraživanju bilo potrebno konzumirati više kruha od kiselog tijesta kako bi obuhvatio 25% ukupnog unosa kalorija.

Izvor: Cell Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kruh, mikroflora,

Komentari