Darija Vranešić Bender

Datum objave: 07. 12. 2006.

U predblagdansko doba često posežemo za kvalitetnim sirovinama koji daju posebno bogatstvo okusa domaćim kolačima. Bademi su zasigurno jedna od namirnica koje se u različitim oblicima nalaze na blagdanskim trpezama – bilo u kolačima, bilo servirani uz lovorov list, suhe smokve i druge orašaste plodove, na tradicionalan način.

Nažalost, u našim će se blagdanskim kolačima uglavnom naći kalifornijski bademi, a tek će rijetki sretnici svoje blagdane zasladiti autohtonim hrvatskim plodovima. Kalifornija je, naime, najveći svjetski proizvođač i izvoznik badema.

Badem je orašasti plod iznimnog nutritivnog profila i okusa. Sadrži značajan udio jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline – iste one masne kiseline koja prevladava u maslinovu ulju. Važan je izvor vitamina E, mangana, magnezija i kalija.

Četvrtina šalice zadovoljava čak 45 % dnevnih potreba za vitaminom E i manganom te trećinu dnevnih potreba za magnezijem.

Zbog povoljnog nutritivnog profila ima dokazano povoljno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila, a osobe koje zamijene dio zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima porijeklom iz badema mogu na prirodan način sniziti razinu štetnog, LDL kolesterola.

Prema rezultatima nedavno provedene znanstvene studije, konzumiranje badema značajno povćava razinu crvenih krvnih zrnaca i vitamina E u plazmi te istovremeno utječe na smanjenje razine kolesterola. Osobama kojima su bademi osiguravali 10% ukupno unesene energije, razina vitamina E povećala se za 13,7%. Osobama kojima su bademi osiguravali 20% ukupno unesene energije razina istog vitamina povećala se za 18,7% te se istodobno razina ukupnog kolesterola snizila za 5%, a razina «lošeg» LDL kolesterola za 7%.

Bademe valja jesti neljuštene jer je u kori badema smještena glavnina fitokemikalija flavonoida. Identificirano je 20 različitih flavonoida s antioksidativnim djelovanjem u kori badema. Također, otkriveno je da antioksidativno djelovanje flavonoida iz badema posebno dolazi do izražaja kada djeluju zajedno s vitaminom E.

Osim što polučuje povoljno djelovanje na zdravlje, ima posebnu teksturu i blag, sladak okus, a dodatno mu ide u prilog činjenica da se tradicionalno smatra afrodizijakom za muškarce. Naime, badem je bogat aminokiselinom argininom koja igra važnu ulogu u sintezi dušičnog oksida koji je odgovoran za vazodilataciju (širenje krvnih žila) i postizanje erekcije. Adekvatan unos arginina važan je za broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.


Članak objavljen u Jutarnjem listu, 06.12.2006.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari