Vitaminoteka

Datum objave: 24. 08. 2023.

Grožđe se uzgaja već tisućama godina, a spominje se još u grčkoj i rimskoj mitologiji, s naglaskom na opojnim svojstvima vina, ekstrakta grožđa.

Grožđe predstavlja plod vinove loze (lat. Vitis vinifera), a najbolje uspijeva u područjima umjerene klime, poput juga Europe, Afrike, Australije te Sjeverne i Južne Amerike.

Zahvaljujući brojnim nutrijentima i antioksidansima koje sadrži, grožđe pruža brojne blagodati za naše zdravlje.

Nutritivna vrijednost namirnice

Jedna šalica (151 g) bobica crnog ili bijelog grožđa osigurat će unos čak više od četvrtine ukupnih dnevnih potreba za vitaminima C i K, ali i cijeli niz drugih važnih vitamina i minerala.

Tablica 1. Nutritivna vrijednost 1 šalice grožđa (151 g)

  Količina

Energetska vrijednost

104 kcal

Ugljikohidrati

27,3 g

Vlakna

1,4 g

Proteini

1,1 g

Masti

0,2 g

Vitamin C

27% PU

Vitamin K

28% PU

Bakar

10% PU

Kalij

8% PU

PU=preporučeni dnevni unos

Utjecaj na zdravlje

Bogatstvo antioksidansa u službi prevencije kroničnih bolesti

Antioksidansi su spojevi prirodno prisutni u biljkama, a pomažu u popravku oštećenja stanica koje nastaju kao posljedica djelovanja slobodnih radikala, štetnih molekula koje u organizmu uzrokuju oksidativni stres. Oksidativni stres je stanje koje se povezuje s brojnim kroničnim bolestima, uključujući dijabetes, maligne bolesti te bolesti srca i krvnih žila.

Grožđe obiluje cijelim nizom moćnih spojeva s antioksidativnim djelovanjem, a najveće koncentracije možemo pronaći u pokožici i sjemenkama grožđa.

Zanimljiva je činjenica da crno grožđe sadrži veći udio antioksidansa, upravo zbog sadržaja antocijanina koji mu daju karakterističnu tamnu boju. Osim toga, udio antioksidansa u grožđu ostaje očuvan i nakon fermentacije pa je tako crno vino također bogato ovim blagotvornim spojevima.

Najpoznatiji antioksidans u grožđu je resveratrol koji pripada skupini polifenola. Brojne su studije do sada potvrdile kako resveratrol ima svoju ulogu u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila, snižavanju razine glukoze u krvi, ali i zaštiti od razvoja različitih oblika karcinoma, poput karcinoma dojke ili debelog crijeva.

Od ostalih moćnih antioksidansa koje nalazimo u grožđu valja izdvojiti vitamin C, beta karoten, kvercetin, likopen te elaginsku kiselinu.

Smanjenje razine šećera u krvi

Šalica grožđa sadrži 23 g šećera, što ovu namirnicu čini odličnim izborom za osobe sa šećernom bolešću. Naime, vrijednost glikemijskog indeksa, mjere koja pokazuje koliko neka hrana utječe na porast razine glukoze u krvi, za grožđe iznosi 53, što ih ubraja u skupinu namirnica niskog glikemijskog indeksa.

Osim toga, pokazalo se da resveratrol iz grožđa utječe na povećanje osjetljivosti na inzulin, što može poboljšati sposobnost iskorištenja glukoze, odnosno smanjiti razinu glukoze u krvi.

Bobice grožđa za bolje pamćenje i raspoloženje

Istraživanja pokazuju da grožđe sadrži spojeve koji mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i raspoloženje. Tako su rezultati 12-tjedne studije objavljene 2017. godine u časopisu Frontiers in pharmacology pokazali da uzimanje 250 g dodatka prehrani koji sadrži grožđe značajno poboljšava rezultate kognitivnog testa koji uključuje mjerenje pozornosti, pamćenja i govora.

Druga studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition u kojoj su sudjelovale mlade odrasle osobe pokazala je da sok od grožđa može poboljšati pamćenje i raspoloženje čak 20 minuta nakon ispijanja soka.

Grožđe za dugovječnost

Pokazalo se da resveratrol iz grožđa može aktivirati gene koji se povezuju sa usporavanjem starenja i duljim životnim vijekom.

Grožđe u kuhinji

Grožđe je svestrana namirnica te ju je vrlo jednostavno uklopiti u bilo koje jelo, bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri. Donosimo vam nekoliko ideja:

  • Svježe ili smrznuto grožđe poslužite kao jednostavni međuobrok.
  • Bobice grožđa izvrsno se uklapaju u slana jela, poput salata, a neizostavan su sastojak i ukusne voćne salate.
  • Svježe grožđe ili sok od grožđa obogatit će svaki smoothie za doručak ili međuobrok.
  • Grožđe je i izvrstan dodatak svakoj šarenoj plati sa sirevima i drugim predjelima.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: grožđe,

Komentari