Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Vrijednost ananasa shvatili su još domoroci Sjeverne Amerike koji su ga prvi i počeli uzgajati.

Ananas je bogat fitokemikalijama, vitaminom C, a posebno vrijedan sastojak ananasa je bromelain, enzim koji potiče probavu.

Domoroci Sjeverne Amerike vjerovali su da pomaže kod procesa probave, te da održava kožu čistom. Ratnici su na ozljede stavljali kriške ananasa kako bi se ubrzalo zacjeljivanje.

U Staroj Kini, ananas se koristio za liječenje opekotina, dijareje, problema sa probavom i protiv crijevnih parazita.

Pokazano je da enzim bromelain, koji se nalazi u ananasu, može biti vrlo djelotvoran u liječenju tromboze. Također, značajna je i dokazana uloga ovog enzima u poboljšanju probave.

Zbog visokog sadržaja voćnih kiselina, kumarinske i klorogenske, ananas ima značajnu ulogu u prevenciji karcinoma želuca. Navedene voćne kiselina spriječavaju nakupljanje karcinogenih supstanci, nitrozamina u želucu.

Dobar je izvor je vitamina C, folne kiseline, beta-karotena i kalija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari