Vitaminoteka

Datum objave: 28. 04. 2014.

Mišićna atrofija je stanje propadanja mišićnog tkiva koje nastaje kao posljedica različitih bolesti poput karcinoma, zatajenja srca, ortopedskih ozljeda te ujedno kao posljedica starenja. No, što ukoliko postoji sastojak koji može osnažiti mišiće?

Studija rađena na miševima istraživala je kako komponenta zelenih (nezrelih) rajčica, alfa- tomatidin, utječe na prevenciju i liječenje atrofije mišića. Otkriveno je kako je unosom tog sastojka u organizam dolazi do stvaranja spoja tomatidina djelovanjem enzima u probavnom sustavu.

Rezultati studije pokazali su kako je zahvaljujući tomatidinu došlo do povećanja mišićne mase i snage miševa, te produljene izdržljivosti. No, uočeno je i da tomatidin može prevenirati i izliječiti mišićnu atrofiju.

Nadalje, rezultati sugeriraju potencijalnu primjenu ovog sastojka i u terapiji pretilosti s obzirom da je u miševa kojima se povećala mišićna masa uočen i gubitak masnog tkiva. Autori studije pojašnjavaju da tomatidin djeluje na tijelo tako da povećava rast mišićnih te smanjuje udio masnih stanica. Točan mehanizam na koji tomatidin djeluje na organizam nije još otkriven.

Znanstvenici su naglasili kako je zelenu rajčicu potrebno konzumirati umjereno te da nisu sigurni koje količine su potrebne kako bi se dosegao jednaki učinak postignut u miševa.

Izvor: The Journal of Biological Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari