Vitaminoteka

Datum objave: 05. 04. 2013.

Istraživači Iowa State University bavili su se razlozima zašto se pojedine osobe redovito bave tjelesnom aktivnosti dok u drugih ona izaziva odbojnost.

Autori studije odgovore pronalaze u kemiji ljudskog organizma. Uočeno je da postoje i drugi razlozi izuzev discipline i motiviranosti koji u jednih potiču tjelesnu aktivnost, a u drugih upravo suprotan učinak.

Autori studije otkrili su da je način na koji tijelo doživljava tjelesnu aktivnost jedna od ključnih stavki koje utječu na ponovno provođenje same aktivnosti. Nadalje, ustanovljeno je da mnogi ne znaju koje su stvarne granice provođenja tjelesne aktivnosti. Iz navedenog preforsiraju organizam pri čemu izazivaju stres te se tijelo ne osjeća više dobro, nego naprotiv loše.

Ključnu ulogu također čine genetski čimbenici poput kapaciteta pluća, prijenosa kisika do stanica i sl. No, većina osoba sa inače slabom tjelesnom aktivnošću, pretjeruju te vježbaju preintenzivno što u konačnici doprinosi brzom odustajanju.

Naglasak je stavljen na činjenicu da je tjelesnu aktivnost potrebno prilagoditi svakom ponaosob kako bi ju mogla redovito i kontinuirano provoditi te ne izazavati osjećaje koji će poticati odbojnost prema vježbanju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari