Datum objave: 15. 09. 2011.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise pijenje soka od cikle može pomoći profesionalnim biciklistima u svladavanju napora i postizanju veće brzine tijekom natjecanja.

Istraživanje je provedeno na devet biciklista koji su prije svake etape od 4 km i 16.1 km dobivali pola litre običnog soka od cikle i soka kojem su uklonjeni nitrati, a koji su njegovi ključni sastojci. Rezultati su pokazali da su biciklisti, kada su pili obični sok od cikle, imali veću snagu, uz istu razinu napora, te su bili su brži jer su njihovi mišići i kardiovaskularni sustav bili učinkovitiji.

Kao što je poznato, sok od cikle je prirodni izvor nitrata, sastojaka za koje se smatra da utječu na kondiciju sportaša. Naime, nitrati obavljaju važne fiziološke funkcije: šire krvne žile i snizuju krvni tlak, a isto tako, smanjuju količinu kisika koju mišići trebaju tijekom tjelesne aktivnosti. Sve zajedno značajno utječe na poboljšanje tjelesne sposobnosti i kondicije, bilo pri manjim ili većim naporima.

Stoga ovo prvo takvo istraživanje otkriva nove primjene soka ovog već odavno dokazanog zdravog povrća.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari