Datum objave: 02. 09. 2011.

Tjelesna aktivnost odnosno bavljenje sportom zahtjeva jake, zdrave mišiće. Na sreću, osobe koje redovito vježbaju, izlažu svoje mišiće kontinuiranom procesu izgradnje.

Sportaši su dugo eksperimentirali s metodama koje bi mogle pojačati fiziološki odgovor mišića na tjelesnu aktivnost s ciljem ubrzavanja i povećavanja rasta mišićne mase.

Jedna od takvih metoda, koja je nedavno izazvala popularnost, je upotreba visokokvalitetnih, visokoproteinskih napitaka tijekom i nakon vježbanja, zajedno s mliječnim napicima obogaćenim proteinima sirutke. Studije su zabilježile pozitivne učinke konzumacije takvih pića, a od osobitog je interesa učinak napitaka koji sadrže esencijalnu aminokiselinu leucin.

U rujanskom broju časopisa The American Journal of Clinical Nutrition, objavljeni su rezultati dva istraživanja koja su se bavila utjecajem aminokiselina na sintezu mišićnih proteina u rekreativaca. Pa tako je u jednoj studiji dokazano da konzumiranje proteina sirutke u većoj količini (bolusu) neposredno nakon tjelesne aktivnosti više povećava sintezu proteina nego periodička konzumacija malih doza proteina. U drugoj studiji, sinteza mišićnih proteina bila je za 33% veća nakon uzimanja proteinskih napitaka obogaćenih leucinom, u odnosu na napitke s niskom udjelom leucina.

Može se zaključiti da prehrambenim mjerama možemo manipulirati metabolizmom mišića nakon vježbanja, a najbolje rezultate daje primjena proteina neposredno nakon tjelesne aktivnosti. Nadalje, upravo bi esencijalna aminokiselina leucin mogla imati osobito važnu ulogu u stimuliranju povećanja mišićne mase.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari