Vitaminoteka

Datum objave: 26. 09. 2017.

Vegetarijanska prehrana ne utječe negativno na sportske rezultate, već može i povećati aerobni kapacitet, tvrde znanstvenici koji su usporedili rezultate sportaša vegetarijanaca i svejeda.

Unatoč brojnim zdravstvenim prednostima koje vegetarijanska prehrana može imati, još uvijek postoji vrlo malo istraživanja koja su se bavila utjecajem takve prehrane na sportske rezultate. Nije jasno je li vegetarijanska prehrana adekvatna za sportaše s obzirom na to da se njome u organizam ne može unijeti dovoljno određenih nutrijenata.

Siromašna je vitaminom B12, proteinima, kreatinom i karnitinom, a željezo i cink biljnog porijekla imaju manju bioraspoloživost od onih životinjskog porijekla. Međutim, ovakav način prehrane obiluje ugljikohidratima i antioksidansima, što može pogodovati sportskoj izdržljivosti.

Znanstvenici su proučili 27 sportaša vegetarijanaca i 43 sportaša svejeda te su pratili maksimalnu potrošnju kisika (VO2) na traci za trčanje i snagu pri ekstenziji nogu.

Detaljni sedmodnevni dnevnici prehrane pokazali su da su vegetarijanci unosili manje proteina u odnosu na svejede, no to nije utjecalo na njihove sportske rezultate. Uspoređujući vrijednosti snage i potrošnje kisika, zaključili su da su žene vegetarijanke imale 13% veću maksimalnu potrošnju kisika, dok između muškaraca vegetarijanaca i muškaraca svejeda nije bilo značajne razlike. Snaga pri ekstenziji nogu nije se pretjerano razlikovala među grupama.

Vegetarijanska prehrana može povoljno utjecati na snagu i kardio - respiratorni sustav, a pravi primjer su i poznati sportaši vegetarijanci čiji je način prehrane dokaz da nije potrebno konzumirati hranu životinjskog porijekla kako bi bili vrhunski u nekom sportu. No znanstvenici u svakom slučaju nalažu daljnja istraživanja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport, vegetarijanstvo,

Komentari