Vitaminoteka

Datum objave: 20. 08. 2013.

Uravnotežena prehrana temeljena na namirnicama biljnog porijekla jednake je kvalitete kao i prehrana bogata namirnicama životinjskog porijekla.

No, stručnjaci su upozorili, na godišnjem sastanku 2013 Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting & Expo®, kako bi se postigla jednaka kvaliteta prehrane te izvedba sportaša koji su vegetarijanci te onih koji nisu, ključno je da vegetarijanci obogate prehranu nutrijentima manje dostupnima u namirnicama biljnog porijekla.

Istraživači su istaknuli kako je ključno da vegetarijanci tijekom dana unose adekvatnu količinu energije putem raznovrsnih namirnica u omjeru proteini : ugljikohidrati : masti = 10-35 : 45-64 : 20-35%.

Nadalje, smatraju kako je moguće spriječiti deficite nutrijenata unosom narančastog/žutog te zelenog lisnatog povrća, voća, obogaćenih žitarica, soje te proizvoda bogatim orašastim plodovima i mliječnih proizvoda.

Navedenim namirnicama nadoknađuje se nedostatak željeza, cinka, kalcija, vitamina B12 te vitamina D koji se pretežito nalaze u namirnicama životinjskog porijekla zbog kojih može doći do smanjene izdržljivosti te lošije sportske izvedbe.

Naglašeno je kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovio točan utjecaj vegetarijanske prehrane na sportsku izvedbu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari