Vitaminoteka

Datum objave: 13. 06. 2016.

U novoj zanimljivoj britanskoj studiji ispitan je učinak unosa sportskog napitka s galaktozom na oksidaciju ugljikohidrata tijekom aktivnosti, osjećaja sitosti nakon aktivnosti te ukupni dnevni energetski unos kod žena.

Ispitivanje je bilo provedeno na devet rekreativnih sportašica, a bilo je podijeljeno u tri dijela. U sva tri dijela ispitanice su praćene tijekom 60 minuta umjerene tjelesne aktivnosti te 90 minuta odmora. Prije (300 mL) te svakih 15 minuta tijekom (150 mL) aktivnosti trebale su, ovisno dijelu istraživanja, unijeti ugljikohidratni napitak s glukozom ili galaktozom, odnosno, placebo-napitak s umjetnim sladilima. Nakon aktivnosti ponuđen im je obrok u neograničenoj količini, a dobile su i zadatak bilježiti prehrambeni unos do kraja dana ispitivanja.

Rezultati su pokazali da je razina glukoze u krvi i tijekom aktivnosti i tijekom odmora bila veća nakon unosa napitka s glukozom, u usporedbi s unosom napitka s galaktozom ili umjetnim sladilima. No, razlike u stupnju oksidacije ugljikohidrata nisu primijećene. Osjećaj gladi bio je znatno manji nakon unosa napitka s galaktozom, no unos energije obrokom nakon aktivnosti bio je isti u svim slučajevima. Što se tiče ukupnog unosa energije tijekom dana, konzumacija napitka s galaktozom (-162 kcal) i umjetnim sladilima (-49 kcal) rezultirala je negativnom ravnotežom energije.

Zaključno, unos ugljikohidratnih napitaka s galaktozom, umjesto onih uobičajenih s glukozom, može smanjiti osjećaj gladi nakon tjelesne aktivnosti i smanjiti ukupni dnevni unos energije. Stoga bi ovi napitci mogli biti korisni kod rekreativaca koji žele smanjiti tjelesnu masu.

Izvor: Journal of the American College of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari