Vitaminoteka

Datum objave: 22. 07. 2015.

Novi rad objavljen u časopisu Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, donio je pregled dosadašnjih saznanja o tzv. trijasu sportašica te je pokazao da su pogođene žene pod povećanim rizikom od sportskih ozljeda.

Trijas sportašica skupni je naziv za više simptoma koji su povezani s niskom dostupnosti energije, poremećajima menstrualnog ciklusa te niskom mineralnom gustoćom kostiju, a najčešće je posljedica nedovoljnog prehrambenog unosa ili pretreniranosti.

Iako je nekada za dijagnozu ovog poremećaja kod sportašica trebao biti prisutan i niski energetski unos i problemi s menstrualnim ciklusom i niska mineralna gustoća kostiju, po novim dijagnostičkim kriterijima dovoljna je prisutnost barem jednog od navedenih problema. Do ove promjene je došlo zbog toga što je primijećeno da već i prisutnost jednog simptoma trijasa povećava rizik od stres fraktura za 15-21%.

Autori rada su primijetili i da sportašice s niskim energetskim unosom imaju 2-4 puta veći rizik od sportskih ozljeda općenito, a one s poremećenim ciklusom gotovo tri puta veći rizik od ozljeda zglobova ili kostiju.

U zaključku, autori su naglasili važnost dovoljnog energetskog unosa sportašica te, posebice, očuvanja zdravlja kostiju budući da su „jake“ kosti u mladosti ključne u očuvanju njihove funkcije u kasnijem životu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, sport,

Komentari