Vitaminoteka

Datum objave: 10. 02. 2014.

Članak objavljen u časopisu The Journal of Physical Activity & Health donosi nam saznanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na životni vijek muškaraca oboljelih od karcinoma.

Studija je prikupila 1000 ispitanika koji su praćeni tijekom 20 godina. Prilikom istraživanja ispunili su upitnik o tjelesnoj aktivnosti tijekom različitih perioda, a do rezultata su došli na način da su usporedili potrošene kalorije (kcal) ispitanika sa stopom smrtnosti od karcinoma.

Muškarci koji su tjedno potrošili prosječno 3000 kcal imali su 48% manju stopu smrtnosti od bilo kojeg tipa karcinoma u odnosu na ispitanike koji su trošili najmanje kalorija tjedno (500 kcal). Ilustracije radi, prosječni muškarac koji teži 80 kg bržim hodom potroši oko 1000 kcal u 5 dana ukoliko dnevno hoda po 30 minuta. Autori studije istaknuli su kako redovitom tjelesnom aktivnošću smanjujemo stopu smrtnosti ne samo od karcinoma, već i od kardiovaskularnih bolesti.

Preporuka svakom pojedincu je redovita tjelesna aktivnost radi očuvanja zdravlja, no, dodatna vrijednost vježbanja potvrđena je u preživjelih od karcinoma produljujući njihov životni vijek. Upravo zato bi tjelesna aktivnost trebala bi nezaobilazna postaja u svačijem životu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari