Vitaminoteka

Datum objave: 08. 01. 2014.

Osteoartritis, karakteriziran uništavanjem zglobne hrskavice, česti je oblik artritisa koji najčešće pogađa osobe srednje i starije životne dobi.

Finska studija provedena na 80 postmenopauzalnih žena (50 do 65 godina) istraživala je utjecaj intenzivne tjelesne aktivnosti na zdravlje kosti, hrskavica, smanjenje simptoma osteoartritisa i sposobnost izvedbe tjelesne aktivnosti.

Ispitanicama je dijagnosticiran blagi osteoartritis prije početka studije. Podijeljene su u dvije skupine; kontrolna (normalna tjelesna aktivnost) i grupa koja je imala intenzivnu tjelesnu aktivnost (3 puta tjedno) tijekom 12 mjeseci. Mjerenjem gustoće kosti (DXA) i biokemijskog sastava hrskavice (dGMERIC) pomno se pratio razvoj osteoartritisa i njegov utjecaj na zdravlje ispitanica.

Po završetku studije zaključeno je kako su ispitanice koje redovito provode tjelesnu aktivnost povećale gustoću kostiju, ključnu za normalno funkcioniranje organizma. Poboljšana je izvedba tjelesne aktivnosti, ojačani su mišići ispitanica, a najvažnije je da do daljnjeg razvoja osteoartritisa nije došlo.

Najučinkovitije vježbe za ispitanice obuhvaćale su brze i učestale promjene smjera kao i vježbe skakanja. Znanstvenici preporučuju tjelesnu aktivnost za poboljšanje zdravlja kosti i održavanja normalne funkcionalnosti mišićnog i vezivnog sustava u osoba oboljelih od osteoartritisa. Ujedno smatraju tjelesnom aktivnošću kao potencijalnim rješenjem za usporavanjem ove degenerativne bolesti zglobova.

Izvor: Journal of Bone and Mineral Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari