Datum objave: 14. 07. 2007.

8 dobrovoljaca je dehidriralo tijekom tjelesne aktivnosti u vrućem okolišu. Izgubili su oko 2 % tjelesne mase, a da bi povratili prijašnji stupanj hidracije, dobili su različite tekućine u količini 1½ puta većoj u odnosu na količinu izgubljene vode iz tijela.

Te tekućine su bili napitak s ugljikohidratima i elektrolitima (Gatorade), gazirani napitak s vodom i sokom od jabuke (Apfelschorle) i mineralna voda (San Benedetto). Učinak ovih napitaka je uspoređen s učinkom mineralne vode Evian koju sportaši ne smatraju idealnim načinom nadoknade izgubljene tekućine.

4 h kasnije, ispitanici su u usporedbi s početnim stanjem i dalje bili u stanju dehidracije osim nakon popijenog Gatorade-a, ali niti jedan napitak nije osigurao pozitivnu ravnotežu natrija.

Dakle, suprotno uvriježenom mišljenju, jako je malo komercijalno dostupnih napitaka koji nakon tjelesne aktivnosti u vrućem okolišu mogu u potpunosti uravnotežiti tjelesne tekućine. Za to je vrlo važan dovoljan unos soli nakon završene aktivnosti.

Izvor: International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba, voda,

Komentari