Vitaminoteka

Datum objave: 04. 10. 2017.

Poznato je da se krvne žile često sužuju pri visokim nadmorskim visinama te tako dodatno utječu na nedovoljnu opskrbu mišića kisikom, koja je ionako slaba zbog prisutnog niskog tlaka zraka. No, švedski i norveški istraživači su u novoj studiji primijetili da sok cikle može pomoći opuštanju krvnih žila te tako ubrzati proces prilagodbe na visoke nadmorske visine.

U studiji je sudjelovalo 11 muškaraca i žena prosječne dobi od 25 godina, a zadatak im je bio tijekom planinarske ekspedicije piti dvije vrste soka cikle. Jedna vrsta bila je prirodni sok cikle, koji je inače bogat nitratom, dok je drugu vrstu predstavljao sok iz kojeg je, za potrebe studije, namjerno uklonjen nitrat. Između konzumacije dviju vrsta soka cikle, ispitanici su imali „stanku“ od 24 sata.

Funkcija krvnih žila bila je ispitana standardnim ultrazvučnim testom, a rezultati su pokazali da je unos prirodnog soka cikle utjecao na opuštanje krvnih žila te povratak njihove normalne funkcije. S druge strane, unos soka cikle s uklonjenim nitratom nije rezultirao pozitivnim učinkom.

Autori su zaključili da sok cikle zbog prirodno visokog udjela nitrata, može pozitivno utjecati na prilagodbu na visoke nadmorske visine budući da potencijalno povećava dotok krvi i kisika u mišiće i omogućuje im brži oporavak.

Izvor: Nitric Oxide: Biology and Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok, tjelovježba,

Komentari