Vitaminoteka

Datum objave: 26. 06. 2014.

Vježbanje se smatra jednim od najvažnijih aspekata zdravog životnog stila. Utječe na sagorijevanje kalorija, dobro je za srce te može popraviti raspoloženje. Njegovo blagotvorno djelovanje sasvim sigurno ne završava ovdje. Prema novom istraživanju, vježbanje poboljšava raznolikost bakterija probavnog trakta, što dugoročno može imati pozitivan utjecaj na zdravlje.

Povećana raznolikost crijevne mikroflore povezuje se s povoljnim metaboličkim profilom i odgovorom imunološkog sustava.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Gut, su s ciljem utvrđivanja sastava crijevne mikroflore, analizirani uzorci fecesa 40 profesionalnih igrača ragbija te dvije kontrolne skupine. Jedna kontrolna skupina se s igračima ragbija podudarala s obzirom na indeks tjelesne mase, a druga se podudarala s obzirom na godine, no imala je niži indeks tjelesne mase. Svaki sudionik studije ispunio je upitnik učestalosti unosa hrane te odgovorio na pitanja o svojoj razini tjelesne aktivnosti.

Rezultati su pokazali da su sportaši imali znatno širi spektar crijevne mirkoflore nego muškarci iz kontrolne skupine, a to je posebno bilo izraženo u usporedbi sa muškarcima koji su imali visoki indeks tjelesne mase.

Autori naglašavaju da njihova otkrića ukazuju kako je, uz prehranu koja igra glavnu ulogu, vježbanje još jedan važan čimbenik u vezi između crijevne mikroflore, imuniteta i metabolizma domaćina.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari