Vitaminoteka

Datum objave: 29. 04. 2014.

Proteini sirutke su vrijedni sastojci sadržani u mlijeku. U prosjeku se od 10 kg mlijeka dobiva 1 kg sira i 9 kg sirutke. U povijesti se sirutka bacala, no zadnjih godina uočena je kvaliteta ovog sastojka mlijeka.

Naime, sirutka sadrži esencijalne aminokiseline, gradivne komponente proteina te ih odlikuje brza razgradnja i iskoristivost u organizmu. Visoka razina bioraspoloživosti u organizmu moguća je zahvaljujući razgranatim aminokiselinama leucinu, izoleucinu i valinu koje mišići mogu gotovo odmah koristiti prilikom intenzivne tjelesne aktivnosti. Proteini sirutke svoju primarnu primjenu nalaze u prehrani sportaša.

Meta-analizom 14 randomiziranih, kontroliranih studija u kojim je sudjelovalo 626 ispitanika istraživalo se kako unos proteina sirutke utječe na sastav tijela.

Analiziran je utjecaj proteina sirutke na sastav tijela:

• u osoba koje imaju restrikciju kalorija u prehrani te nisu tjelesno aktivni u odnosu na one koje jesu te imaju standardni unos kalorija
• u odnosu na utjecaj drugih izvora proteina ili ugljikohidrata

Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću i unose proteine sirutke imaju nižu tjelesnu masu i udio masnog tkiva u odnosu na drugu skupinu. Također, u aktivnih ispitanika došlo je do porasta mišićne mase.

Znanstvenici su istaknuli kako su bolji rezultati vidljivi kada su proteini sirutke primijenjeni u sklopu treninga, no ne smije se zanemariti poboljšanje u sastavu tijela i kod ispitanika koji nisu vježbali, ali imali smanjeni unos kalorija, ističu autori studije.

Proteini sirutke imali su najznačajniji utjecaj na tjelesnu masu, mišićnu masu, omjer struka i bokova u ispitanika koji su koristili proteine sirutke, a ne proteine soje ili ugljikohidrate.

Stoga su autori studije zaključili kako proteini sirutke, u obliku dodataka prehrani, mogu pridonijeti poboljšanju sastava tijela ukoliko su korišteni u sklopu treninga i/ili dijete.

Izvor: The Journal of the American College of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari