Vitaminoteka

Datum objave: 25. 07. 2014.

Nova randomizirana, kontrolirana studija iranskih znanstvenika pokazala je da konzumacija probiotičkog jogurta može smanjiti vjerojatnost pojave upala gornjih dišnih puteva i tako utjecati na sportsku izvedbu.

U iranskoj studiji sudjelovalo je 46 mladih plivačica prosječne dobi od 14 godina, koje su se bavile disciplinama izdržljivosti. Ispitanice su nasumično bile podijeljene u dvije skupine – interventnu skupinu koja je dnevno unosila 400 mL probiotičkog jogurta, i placebo skupinu koja je unosila istu količinu običnog jogurta. Na početku i na kraju 8-tjednog istraživanja, svim ispitanicama mjereno je vrijeme potrebno da otplivaju dionicu od 400 m slobodnim stilom, kao i maksimalni aerobni kapacitet (VO2 max), a tijekom studije praćeni su im i eventualni simptomi infekcija dišnih puteva.

Primijećena razlika između vremena plivanja dionice prije i poslije intervencije bila je u prosjeku -3,9 sekundi kod skupine koja je unosila probiotički jogurt, a kod skupine koja je unosila obični jogurt, -0,5 sekundi. Interventna skupina isticala se i većim povećanjem maksimalnog aerobnog kapaciteta, manjim brojem epizoda upala gornjih dišnih puteva, te se manje žalila na simptome poput otežanog disanja i bolove u uhu.

Zapaženo povećanje maksimalnog aerobnog kapaciteta kod interventne skupine, koje upućuje na poboljšanje kondicije, vjerojatno je posljedica manje učestalosti upala gornjih dišnih puteva. Stoga autori zaključuju kako je njihova studija pokazala pozitivan utjecaj probiotika i otvorila vrata daljnjim istraživanjima.

Izvor: Medical Journal of the Islamic Republic of Iran

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari