Datum objave: 21. 01. 2007.

O ulozi lipida u sportskoj prehrani i smanjenju tjelesne mase vođene su brojne rasprave. Zaključak je da nisu sve masti „loše“ i mnoge od njih mogu poboljšati sportsku izvedbu, sniziti razinu tjelesnih masti i pojačati mišićnu snagu.

Konjugirana linolna kiselina (CLA jedna je od takvih masti. CLA se uglavnom nalazi u mliječnim proizvodima, a izvjesno je da se radi o masnoj kiselini s nekim od jedinstvenih učinaka na metabolizam u životinja, a nadamo se i čovjeka. Nekoliko različitih studija koje su koristile testove in vitro i životinjske modele, pokazalo je antioksidativna svojstva CLA kao i njeno antikarcinogeno djelovanje.

Dokazano je da kod miševa CLA modulira proteine na koje se veže inzulinu-sličan faktor rasta (IGF), a ti proteini označeni su kao IGFBP (IGF Binding Proteins), a također poboljšava osjetljivost tkiva na inzulin. Dokazan je njen supresorski učinak na rast određenih linija stanica raka dojke. Nekoliko studija ukazalo je na CLA kao stimulator imuniteta. Životinje izložene različitim kancerogenim kemikalijama i istovremeno hranjene sa CLA, imale su bolji zdravstveni status nego one kojima nije bila davana CLA.

Sve ovo lijepo zvuči, no mogu li sportaši imati koristi od CLA? U svim studijama koje su CLA identificirale kao najbolji agens za izgradnju mišića i istovremeni gubitak masnog tkiva, korišteni su miševi i štakori kao modeli, a nisu im davani anabolički steroidi.

Dakle, mjesto „najboljeg“ suplementa unaprijed je dodijeljeno CLA. Znatan broj istraživanja potvrdio je da su eksperimentalne životinje dobijale na tjelesnoj masi, na račun izgradnje mišićnog tkiva i gubitka masnoće, tijekom hranjenja sa CLA. Takvi razultati su od CLA načinili istinski anabolički agens za glodavce. No, svi dobro znamo, da ono što funkcionira na glodavcima, ne mora obavezno vrijediti i za čovjeka. Kao što je slučaj sa mnogim suplementima, nedostaju pouzdani podaci o djelovanju na ljudski organizam, posebno kod sportaša. Dobra vijest je da je u tijeku nekoliko studija koje plijene pažnju svojom ozbiljnošću, pristupom i eksperimentalnim dizajnom, ali loše je to što se čak i u preliminarnoj fazi njihovi rezultati dosta razlikuju i često su konfrontirajući.

Kad govorimo o izgradnji mišića, moramo spomenuti istraživanje koje je prezentirano na nedavno održanoj konferenciji u Lahti (Finska) od strane autora Dr Lowery-ja. Autori su izvršili ispitivanje na 24 bodybuildera početnika, davali su im 12g proizvoda koji sadrži 7,2g CLA ili placebo preparat (biljno ulje) istovremeno sa provođenjem 6-tjednog programa bodybuliding treninga. Utvrđeno je, da je u pripadnika grupe kojoj je davan CLA preparat, došlo do povećanja snage i obujma nadlaktice ali istovremeno nije došlo do povećanja količine masnog tkiva. To je dovelo do zaključka da CLA djeluje kao blagi anabolik u bodybuliding početnika muškog spola.

Druga, nedavno provedena studija, ukazuje na to da suplementacija CLA u količini 3-4g na dan, dovodi do smanjenja obujma struka za 2,5cm i gubitka 0,8-1,8kg masnoće u gojaznih ispitanika tokom 12-tjednog perioda.

Na drugoj strani, pilot studija, koja je uključivala profesionalne dizače utega, nije utvrdila razliku u ukupnoj tjelesnoj masi, količini tjelesne masti i mišićne mase tijekom 30-dnevne suplementacije sa CLA. Slične rezultate dala je i studija malih razmjera u kojoj su tijekom 3 mjeseca, 10-orica ispitanika primali 3-4g CLA dnevno, a 10 drugih ispitanika placebo preparat.

Zanimljiva je i studija koja je uključivala 17 zdravih žena kojima je davano 3g CLA dnevno, dok je druga grupa od njih 20 uzimala placebo (suncokretovo ulje). Suplementacija je trajala 64 dana, nakon toga nije utvrđena statistički značajna razlika u tjelesnom sastavu, mišićnoj snazi niti u obimu struka i nadlaktice u pripadnica dvije ispitivane skupine.

CLA se javlja u nekoliko izomernih formi (cis-9/trans-11 i trans-10/cis-12 izomeri) i novija istraživanja ukazuju na to da su različiti izomeri odgovorni za različite učinke. Iako su neki nalazi o djelovanju CLA u ljudskom organizmu veoma uzbudljivi i obećavajući, nastavlja se trend objavljivanja oprečnih rezultata. Lako se može ispostaviti na kraju da je CLA vrijedan suplement za sportaše, ali potrebno je provesti još ispitivanja na ljudskim modelima da bi se donijeli definitivni zaključci o svrsishodnosti upotrebe CLA kao suplementa sportskoj prehrani.

Autor: Predrag Jovanović, dr. med.
Klinika za interne bolesti
Univerzitetski klinički centar Tuzla

LITERATURA:
1. Lowery LM, Appicelli PA, Lemon PWR. Conjugated linoleic acid enhances muscle size and strength gains in novice bodybuliders. Med Sci in Sports Exercise 1998; 30/5
2. Li Y, Seifert MF et al. Dietary conjugated linoleic acid alter serum IGF-1 and IGF binding protein concentrations and reduce bone formation in rats fed (n-6) or (n-3) fatty acids. Journ Bone Miner Res 1999; 14/7: 1153-62.
3. William Brink. Muscle buliding supplement review guide. In:Brink W, (ed.) Muscle building nutrition. Will Brink BCG 2004.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari