Vitaminoteka

Datum objave: 06. 05. 2014.

Randomizirana studija provedena na 16 zdravih ispitanika u dobi od 19 do 30 godina, istraživala je da li različite kombinacije proteina, u odnosu na jednu vrstu proteina, povoljnije djeluju na sintezu mišića nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.

Naime, različiti proteini izgrađeni su od raznovrsnih aminokiselina, koje se različitim brzinama apsorbiraju u tijelu. Stručnjaci ističu važnost dobro raspoloživih aminokiselina jer se na taj način postiže brža sinteza mišićnog tkiva nakon intenzivnijih napora.

Ispitanicima je dan napitak s mješavinom proteina soje, kazeina i sirutke iz mlijeka ili napitak sa sirutkom 1 sat nakon treninga. Po završetku treninga uzeta je biopsija mišića. Zanimljivo je da su ispitanici koji su konzumirali mješavinu proteina sa sojom imali produljenu izgradnju mišićnog tkiva u odnosu na osobe koje su unosile samo sirutku. Autori studije objašnjavaju da je sinteza proteina nakon treninga ključna jer se tako zamjenjuju oštećena vlakna mišića, stvara dobra podloga za izgradnju mišića daljnjim treningom te preveniraju potencijalne ozlijede.

Zahvaljujući ovim saznanjima moguće je razviti proizvod bogat kvalitetnim proteinima koji će zadovoljiti sve potrebe sportaša prilikom intenzivnih napora, a time pridonijeti ostvarenju željenih rezultata i poboljšanju izvedbe.

Izvor: The Journal of Applied Physiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari