Randomizirana studija provedena u Northumbria University na tjelesno aktivnim muškarcima ispitivala je utjecaj tjelesne aktivnosti pri konzumaciji te odsustvu obroka na rad mozga i raspoloženje.
Istraživanje je provedeno na muškarcima dobi 21 do 26 godina na način da su:
• konzumirali doručak te provodili tjelesnu aktivnost
• nisu konzumirali doručak te provodili tjelesnu aktivnost
• konzumirali doručak te odmarali
• nisu konzumirali doručak i odmarali.
Navedene intervencije su rađene u razmaku od svaka 2 dana. Doručak se sastojao od zobi i mlijeka, a tjelesna aktivnost je podrazumijevala trčanje na traci dok nije potrošeno 700 kcal. Nadalje, nakon tjelesne aktivnosti ili odmora, u ovisnosti o intervenciji, uslijedila je užina koju je činilo čokoladno mlijeko, odmor od 90 min. te ručak (konzumacija do osjećaja sitosti).
Autori studije zaključili su da se kombinacijom doručka i tjelesne aktivnosti postiže najbolja moždana učinkovitost te dobro raspoloženje tijekom cijelog dana.
Nadalje, upozoravaju kako gladovanje prije tjelesne aktivnosti ima negativne posljedice na funkcije mozga te rapoloženje. Istaknuli su kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovio utjecaj na žene.
Studija je objavljena u časopisu Appetite.