Vitaminoteka

Datum objave: 22. 06. 2015.

U novom istraživanju, norveški stručnjaci u području sportske medicine primijetili su da stariji muškarci koji se redovito bave tjelovježbom umjerenog ili visokog intenziteta, u prosjeku žive pet godina duže od onih koji vode sjedilački način života.

Istraživanje je bilo provedeno na 5 738 muškaraca starijih od 67 godina koji su bili praćeni 12 godina, a cilj je bio ispitati povezanost tjelesne aktivnosti s rizikom od smrti.

Analiza je pokazala da sat vremena lagane tjelesne aktivnosti tjedno ne doprinosi značajnom smanjenju rizika od smrti. Međutim, više od sat vremena lagane tjelovježbe tjedno bilo je povezano s čak 32-56% nižim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, odnosno, opće smrtnosti.

S druge strane, intenzivna tjelesna aktivnost pokazala se povezanom s 23-37% nižim rizikom čak i kada se provodila manje od jednog sata tjedno, a s povećanjem trajanja, rizik se dodatno smanjivao.

Općenito, primijećeno je da 30 minuta tjelovježbe, kada se provodi šest dana u tjednu, doprinosi 40%-tnom smanjenju rizika od opće smrtnosti, bez obzira radi li se o intenzivnoj ili laganoj tjelesnoj aktivnosti.

Usporedbom s utjecajem pušenja, zapaženo je da povećanje tjelesne aktivnosti može doprinijeti gotovo jednakom smanjenju rizika od smrti kao i prestanak pušenja.

Izvor: British Journal of Sports Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari