Datum objave: 21. 05. 2012.

Vrlo je važno što jedete ili pijete nakon treninga čiji je cilj bio povećanje mišićne mase.

Naše je tijelo izgrađeno od 3 vrste mišića:
• Srčani mišić, koji radi bez prestanka
• Glatki mišići- čine zid probavnog sustava, a rade najviše automatski.
• Voljni poprečno-prugasti skeletni mišići, koje koristimo za hodanje, trčanje ili plivanje, i ostale voljne aktivnosti. I upravo su to mišići koje tjelovježbom nastojimo povećati odnosno izgraditi.

Starenjem se mišići smanjuju i infiltriraju s masti, čime dolazi i do njihovog slabljenja. Smanjenje mišićne mase započinje već u 30-im godinama i nastavlja se, ukoliko ne činite ništa kako biste ih osnažili.

Ciljanom tjelovježbom jačamo mišiće, mišićna vlakna od kojih su mišići izgrađeni postaju veća, a u mišićnim se stanicama stvaraju novi mitohondriji. To su stanične strukture koje stvaraju energiju.Pravilnom prehranom možemo dodatno pojačati učinke tjelovježbe na izgradnju mišića, a nova su istraživanja istaknula posebnu ulogu mlijeka.

Studija na muškarcima, u trajanju od 10 tjedana, pokazala je da ukoliko popijete samo dvije šalice obranog mlijeka nakon svakog treninga, doći će do gotovo dvostrukog povećanje mišićne mase nego da ste uzeli sojin napitak s istom količinom proteina.
Drugo istraživanje na ženama u periodu od 12 tjedana je pokazalo da žene koje su nakon svakog treninga popile litru „fat free“ mlijeka dobile su 1.9 kg više mišićne mase, bile su snažnije te su izgubile više masti, od onih žena koje su nakon treninga popile litru ugljikohidratnog napitka.

Izvor: ABC Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko, tjelovježba,

Komentari