Datum objave: 22. 01. 2008.

Peking će 2008.godine biti domaćin ljetnih olimpijskih igara i destinacija velikog broja vrhunskih sportaša, a svi dolaze sa ciljem da postignu što bolji rezultat.

Danas je nazamislivo bavljenje vrhunskim sportom bez upotrebe dodataka prehrani, bilo da se radi o vitaminima, mineralima ili gradivnim tvarima kao što su aminokiseline i proteini. Ne mali broj sportaša uzima i energetske dodatke u vidu kompleksnih i jednostavnih ugljikohidrata, kao i preparate na bazi kreatina.

Sve nabrojeno spada u grupu dozvoljenih, legalnih suplemenata. Međutim, unazad nekoliko godina prisutan je trend pozitivnih doping kontrola u onih sportaša koji su koristili vitaminske ili mineralne dodatke koji su, bez upozorenja na deklaraciji, sadržavali i (pro)hormonske komponente sa anaboličkim djelovanjem, što je rezultiralo pozitivnim nalazima na doping kontrolama i suspenzijom tih sportaša.

Istraživači već godinama upozoravaju da se u pojedine dodatke prehrani namjerno ubacuju nedozvoljene supstance (anabolički steroidi), koje ne budu navedene na deklaraciji o sastavu proizvoda. Dodatnu opasnost predstavlja i pojava novih, do sada nepoznatih steroida u suplementima.

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) pokrenuo je međunarodnu studiju 2001 i 2002 godine, tokom koje su ispitana 624 nutritivna suplementa, porijeklom iz 13 zemalja. Čak 15% ispitanih ne-hormonskih suplemenata kao što su vitamini, minerali i kreatin, sadržavali su zabranjene anaboličke steroide koji nisu navedeni u listi sastojaka na proizvodu.

Od 2003.godine istraživači u „Doping Control Laboratory“ (Keln, Njemačka) otkrili su niz proizvoda na međunarodnom tržištu koji su namjerno bili kontaminirani visokim količinama klasičnih anaboličkih steroida kao što su stanozolol ili metandienon. Zanimljivo je da su proizvodi porijekolom bili iz zemalja EU i SAD.

2006.godine obajvljena je studija kanadskih istraživača kojom su ispitali upotrebu prehrambenih suplemenata i lijekova od strane kanadskih sportaša na olimpijskim igrama u Atlanti 1996.godine i Sydneyu 2000.godine. Rezultati su pokazali da je 1996 godine u Atlanti 69%, a tokom olimpijskih igara u Sydneyu 2000.godine čak 74% ispitanih kanadskih sportaša koristilo neki od suplemenata. Vitaminske dodatke koristilo je 59% muških i 66% ženskih natjecatelja. Najčešće korišten nutritivni suplement tokom igara u Atlanti bio je kreatin (14%), dok su tokom igara u Sydneyu najpopularnije bile aminokiseline (15%).

Postoji pet klasa zabranjenih supstanci, a to su: stimulansi, narkotici, anabolici, diuretici i peptidni i glikoproteinski hromoni.

Olimpijske igre u Pekingu 2008.godine biti će prve na kojima će se uvesti i testovi na hormon rasta (HGH), koji je već na listi zabranjenih tvari, ali do sada se nije kontrolirala krv sportaša na ovu suspstancu.

Novost je svakako i primjena različitih cjepiva koje mogu pojačati određene mišićne grupe i trenutno se testiraju na životinjskim modelima. Procjenjuje se da će ovakva cjepiva, kao vid dopinga, biti dostupne sportašima već 2010.godine! Cjepiva ne djeluju na imunološki sustav tako što dovode do produkcije zaštitnih antitijela, nego daju tijelu signal na koji ono odgovara razvojem određenih mišićnih grupa. Ukoliko želite poboljšati funkciju mišića za izvedbe snage i sprint, koristiti ćete cjepiva koja pojačavaju mišićna vlakna tipa Iia ili Iib. Za sportove izdržljivosti u upotrebi će biti cjepiva koja djeluju na pojačanje mišićnih vlakana tipa I.

Iz gore navedenog jasno da treneri i liječnici olimpijaca moraju biti posebno oprezni ukoliko žele da se njihovi sportaši kvalitetno i „legalno“ pripreme za olimpijsko natjecanje. Potreban je poseban pristup kontroli kvaliteta i sastava suplemenata koji se daju natjecateljima kako bi se izbjegli pozitivni nalazi na doping kontrolama, a još važnije kako bi se očuvalo zdravlja olimpijaca.

Autor:
Dr Predrag Jovanović, mr.med.sci.
Klinika za interne bolesti
Univerzitetski klinički centar Tuzla

Literatura:
1. Huang S, Johnson K, Pipe A. The use of dietary supplements and medications by Canadian athletes at the Atlanta and Sydney Olympic Games. Clin J Sport Med 2006; 16:27-33.
2. Associated Press. Doping experts: Supplements spiked with steroids. 2006.
3. Max Muscle. Drug testing at the Winter Olympics. 2005.
4. Westerblad H et al., News Physiol Sci. 2002; 17:17.
5. Pedersen T et al., Science 2004; 305:1144.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, sport,

Komentari