Vitaminoteka

Datum objave: 22. 11. 2012.

Nova studija pokazala je kako je moguće izgubiti čak 200 kalorija nakon vježbanja u trajanju od samo 2,5 minute.

Znanstvenici su uspoređivali energetsku potrošnju ispitanika tijekom dva različita dana od kojih su u jednom danu proveli kratku, ali intenzivnu aktivost na sobnom biciklu, a drugi dan su mirovali.

Intenzivna aktivnost je podrazumijevala vožnju na sobnom biciklu raspoređenu u 5 intervala. Svaki interval je trajao 30 sekundi tijekom kojeg su ispitanici okretali pedale najbrže što su mogli, a bicikl je bio namješten na pružanje najvećeg otpora. Vrijeme između intervala koje je trajalo 4 minute ispitanici su provodili u odmaranju odnosno sporom okretanju sobnog bicikla namještenog na pružanje najmanjeg otpora.

Rezultati su pokazali značajan porast potrošenih kalorija u danu u kojem je provedena kratka aktivnost.

Iako je dobro poznato blagotvorno djelovanje tjelovježbe na zdravlje, mnoge osobe nemaju naviku vježbati, a kao najčešći razlog manjka tjelesne aktivnosti navode nedostak vremena. Nova studija pokazuje kako se i kratkotrajna tjelovježba može značajno odraziti na zdravlje i tjelesnu masu jer provođenje ovakve aktivnosti nekoliko puta tjedno može značiti oko 1 kilogram manje godišnje. Upravo onaj kilogram koji godišnje prosječno nagomilamo.

Izvor: The Integrative Biology of Exercise VI meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari