Vitaminoteka

Datum objave: 07. 04. 2017.

Mnogi mladi sportaši imaju preniske razine vitamina D u krvi zbog čega su u velikom riziku od ozljede mišića, pokazala su nedavna istraživanja.

Funkcionalnost i snaga mišića uvelike je ovisna o razini vitamina D u krvi pa su znanstvenici odlučili pronaći vezu između njegove razine u krvi i istegnuća mišića donjih udova i trupa.

U istraživanju je sudjelovalo 214 studenata sportaša koji se bave američkim nogometom, prosječne dobi 22 godine. Prikupljeni su njihovi podaci koji su uključivali i indeks tjelesne mase, povijest ozljeda te podatke o izostancima s utakmica zbog istegnuća mišića, a izmjerena im je i razina vitamina D u krvi.

Normalna razina vitamina D u krvi određena je kao ≥ 32 ng/mL, nedovoljna razina 20 - 31 ng/mL, a nedostatak sve ispod 20 ng/mL. Sveukupno 126 sportaša nije imalo poželjnu razinu, a njih 22 imalo veliki nedostatak vitamina D.

Rezultati su pokazali učestalo istegnuće mišića donjih udova i trupa kod osoba s niskom razinom vitamina D u krvi. Četrnaest sudionika izostalo je barem s jedne utakmice, od kojih je 86% imalo preniske razine vitamina D.

Zbog nedostatka vitamina D dolazi do fizioloških promjena u sastavu mišića. Ako se problem otkrije na vrijeme, unosom vitamina D u obliku dodataka prehrani njegova se razina u krvi može dovesti do normalne, što može spriječiti buduće ozlijede. Iako se istraživanje bavilo isključivo ozbiljnim sportašima, znanstvenici svima preporučuju unos ovog dodatka prehrani jer je bitan za zdravlje mišića i kostiju u svim razdobljima života.

Izvor: The American Academy of Orthopaedic Surgeons Annual Meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport, vitamin D,

Komentari